Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością

Wpisy z tagiem: marcepan

środa, 16 kwietnia 2014

Wielkanoc za pasem. Te ostatnie dni przed świętami to u mnie czas spotkań towarzyskich, imprez świątecznych w pracy i dzielenia się smakołykami.

Urocze owieczki-babeczki rozweselają i małych i dużych (może nawet bardziej tych ostatnich). Bardzo polecam. Inspiracja tu:

składniki:

na babeczki:

składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2 szklanki mąki,

2/3 szklanki cukru,

2 jajka,

120g masła,

skórka otarta z cytryny= sok wyciśnięty z jednej połówki,

0,5 szklanki maślanki,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

do dekoracji:

lukier: cukier puder, łyżka soku cytrynowego, łyżeczka białka w proszku,

masa marcepanowa z tego przepisu lub gotowa,

paczka mini marshamllows,

czekoladowe groszki,

przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać po jednym jajku, ucierać dalej. Na koniec ucierania dodać skórkę i sok z cytryny.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Do masy jejeczno-maślanej dodawać na przemian po łyżce maślanki i mąki. Mieszać tylko do połączenia składników.

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości wgłębienia.

Piec ok 25 min w 180 stopniach.

Wystudzić.

Dekoracja:

Przygotować lukier: połączyć 3 łyżki cukru pudru z białkiem w proszku, dodać łyżkę soku z cytryny. Wymieszać  łyżeczką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Pianki przekroić na pół w poprzek.

Z marcepanu ulepić główki, odcisnąć nozdrza, wcisnąć czekoladowe groszki w miejsce oczu.

Smarować babeczki lukrem, przyklejać główki i wełenkę z pianek.

Miłej zabawy!

 

 

 

środa, 05 lutego 2014

Co podarować łakomczuchowi w miejsce banalnego pudełka czekoladek? Małe, słodkie i urocze marcepanowe kartofelki! Dla fanów marcepanu i posiadaczy poczucia humoru :)

składniki:

200g migdałów bez skórki,

180g cukru pudru,

1 łyżka amaretto,

odrobina przegotowanej wody,

łyżeczka kakao,

0,5 łyżeczki cynamonu,

przygotowanie:

Migdały zmielić na proszek (tak aby nie było wyczuwalnych grudek. Do masy dodać cukier i amaretto. Zagnieść dodając jedynie tyle wody by powstała elastyczna ale nie klejąca masa.

Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę, by marcepan "odpoczął".

przygotowanie kartofelków:

Kakao i cynamon przesiać na talerzyk.

Z masy marcepanowej formować kartofelki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej nadawać im dość nieregularne kształty i odznaczać "oczka" za pomocą np. końcówki długopisu.

Delikatnie obtaczać w mieszaninie kakao i cynamonu. Nadmiar strzepać.

Kartofelki układać w czystym słoiku lub innym przezroczystym naczyniu z przykryciem.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

 

Słodkie Walentynki 2014

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne