Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością

ciasto

wtorek, 29 października 2013

 

Pyszne i aromatyczne, rustykalne galette z figami. Ma głębszy smak i kruchą konsystencję dzięki mące razowej, natomiast aromatyczny posmak zawdzięcza brązowemu cukrowi. Idealne na jesienny podwieczorek.

składniki:

1 szklanka maki pszennej,

1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000),

0,5 szklanki brązowego cukru (jasnego),

120g masła,

2 żółtka,

6 fig,

łyżka płynnego miodu,

opcjonalnie sos:

1 szklanka gęstego jogurtu,

1 łyżka miodu,

0,5 łyżeczki cynamonu

przygotowanie:

Z mąki, masła, cukru i żółtek szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać odrobinę jak najzimniejszej wody. Ulepić kulę i schłodzić w lodówce przez 30 min.

Figi umyć i pokroić w cienkie plasterki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 5-7mm (najlepiej od razu na papierze do pieczenia).

Zaczynając od środka ułożyć plasterki fig, pozostawiając margines szerokości ok. 5 cm. Polać łyżką miodu.

Założyć brzegi zawijając je do środka i tworząc widoczny na zdjęciu rant.

Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym białkiem.

Razem z papierem przełożyć na blachę piekarnika. Piec przez ok 30-40 min - do złotego koloru.

Sos przygotować poprzez zmiksowanie składników. Schłodzić.

Zaraz po upieczeniu razowe galette jest bardzo delikatne i kruche, dlatego warto je kroić bez zdejmowania z papieru do pieczenia. Po wystudzeniu dużo łatwiej będzie ciasto przełożyć na talerz.

Warto podać z sosem jogurtowym, który podkreśli i uzupełni nieco grecki smak ciasta.

Smacznego!

 

Tagi: figi
07:23, jfloryan , ciasto
Link Komentarze (4) »
piątek, 16 sierpnia 2013

Ultra kruche ciasto, budyniowa pianka przypominająca marshmallows i przełamujące słodycz, kwaśne owoce. W sam raz do popołudniowej herbatki. Ze zmodyfikowanego przeze mnie przepisu Dorotus.

składniki:

170g masła,

2 szklanki mąki,

4 jajka,

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,

szklanka + 2 łyżki cukru,

1/3 szklanki oleju

400g owoców jagodowych

przygotowanie:

Ciasto kruche najlepiej przygotować poprzedniego dnia. Mąkę, masło, żółtka i 2 łyżki cukru szybko zagnieść. Początkowo ciasto może się wydawać dość suche, ale w miarę zagniatania i rozcierania masła będzie wilgotniejsze.

Zagniecione ciasto podzielić na 2 części (40 i 60%) i zamrozić.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Większą część zetrzeć na tarce na dno tortownicy. Lekko przyklepać i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do złotego koloru. Wystudzić.

Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Gdy piana jest sztywna i lśniąca stopniowo dodawać proszek budyniowy - dalej ubijać aby nie powstawały grudki. Na końcu wlać cienką strużką olej.

Owoce umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.

Na wystudzony spód wyłożyć pianę, na wierzch wyłożyć owoce i lekko wgnieść je w masę. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.

Piec w 180 stopniach przez ok 40 min.

Smacznego!

niedziela, 31 marca 2013

Niezaprzeczalnym królem wielkanocnego stołu w moim domu rodzinnym od zawsze był mazurek kajmakowy. Szkopuł w tym, że żadna masa krówkowa ani gotowane przez 3 godziny mleko w puszce nie wypełnia dla mojej rodziny pojęcia "kajmak". Pod pojęciem kajmak rozumiemy gotowaną od podstaw, przez wiele godzin masę z mleka, cukru i masła... Dziwnym trafem przywilej wielogodzinnego mieszania mikstury bulgoczącej na kuchni przypada właśnie mnie...

Wesołych Świąt!!!

masa kajmakowa (najlepiej od razu podwoić ilość składników i zrobić 2 mazurki):

0,5 litra mleka 3,5%,

40dkg cukru,

100g masła,

0,5 szklanki orzechów włoskich.

przygotowanie:

Mleko zagotować w dużym, płaskim rondlu. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru.

Gotować odparowując mleczny syrop i mieszając raz po raz. W miarę gęstnienia mieszanie trzeba zintensyfikować, by pod koniec - gdy mleko jest odpowiednio zagęszczone - mieszać już cały czas (aby uniknąć przypalenia).

Masa jest gotowa, gdy upuszczona na talerzyk kropla kajmaku spływając zastyga (talerzyk lekko przechylamy).

Masę należy ostudzić ponownie mieszając. Gdy jest już tylko lekko ciepła wrzucić pokrojone w kostkę masło i wymieszać.

Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć orzechy i wylać masę. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego!!!

 

Tagi: wielkanoc
08:07, jfloryan , ciasto
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 lutego 2013

Mam słabość do ciasta marchewkowego - często nachodzi mnie na nie ochota. Umiarkowaną przeszkodą w wykonaniu carrot cake jest zwykle podejście do tarcia marchewki. Ponieważ na ciasto potrzeba jej całkiem sporo, muszę stoczyć wewnętrzny spór o to jak zabrać się do jej przygotowania. Często zaczynam od tarcia marchwi na tarce w poczuciu bezsensu korzystania z malaksera do utarcia czterech marchewek (zmywanie!!!). Skutkuje to zwykle tym, że w połowie pierwszego korzenia decyduję, że jednak sięgnę do szafy po maszynę. W rezultacie mam do umycia zarówno tarkę (ach te wióreczki które zdążyły powłazić w każdą dziureczkę) jak i wszystkie części robota. Ech.

Przepis na pyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z ananasem podawałam tu. Dziś przepis na zupełnie inne ciasto - mniej wilgotne, ale nadal bardzo smaczne. Moim zdaniem jest to takie ciasto "herbaciane" tzn. znakomicie pasujące do herbaty albo na drugie śniadanie a mniej do kawy czy na przyjęcie.

składniki:

3 jajka,

350g drobno startej marchewki,

200g ciemnego cukru trzcinowego,

120g rozpuszczonego masła,

230g mąki pszennej,

łyżeczka proszku do pieczenia,

0,5 łyżeczki sody,

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,

łyżeczka cynamonu

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Keksówkę lub okrągłą formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Jajka ubijać mikserem przez kilka minut z cukrem.

Mąkę przesiać do miski z proszkiem, sodą i cynamonem.

Do kogla-mogla dodać wystudzone masło - wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.

Jako ostatnia dodać marchewkę i orzechy. Wymieszać i wyłożyć do formy.

Piec ok 40-45 min (do suchego patyczka).

Najlepiej smakuje po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!!!

 

 

poniedziałek, 04 lutego 2013

Jak pewnie wiele osób dostałam od Mikołaja książkę Liski... Ba, nawet napisałam do Niego list aby mi tę książkę przyniósł. No więc przyniósł, a potem książka wróciła do fabryki, bo kurier dowiózł zniszczoną... Byłam tak rozochocona, że chciałam zachować tę pogiętą, ale Mikołaj nalegał, że fuszerki nie zniesie. Więc oddałam. Ta właściwa przyjechała niedawno, starannie opakowana i pachnąca farbą drukarską. Bez uszczerbku.

To jest książka, która zapewnia przeżycia estetyczne każdemu - nawet jeśli w ogóle nie ma się w planach pieczenia czegokolwiek. Tego rodzaju estetyka to zdecydowanie mój klimat. Testowanie przepisów miałam w planach zacząć od czegoś zupełnie innego, jednak obecność nadmiaru bananów i nieobecność nadmiaru jajek w domu przesądziła o wyborze. Obiecałam sobie, że wykorzystam przepis niczego nie zmieniając i... nie udało się, wprowadziłam pewne zmiany. Podaję więc przepis z moimi modyfikacjami, bo ciasto wyszło pyszne i warte powtórzenia.

składniki:

300g bananów bez skórki (3 nieduże)

180g mąki pszennej

łyżka otrąb pszennych

60g masła

0,5 łyżeczki sody

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

80g brązowego cukru

40 ml mleka sojowego (może być zwykłe)

1 jajko

wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Masło i cukier rozpuścić na nieprzywierającej patelni i skarmelizować. Banany pokroić na plasterki. Zgasić gaz pod patelnią, wrzucić banany i wszystko dobrze wymieszać. Odstawić.

Mąkę przesiać z otrębami, sodą i proszkiem do pieczenia.

Jajko roztrzepać z mlekiem.

Wystudzone banany rozgnieść w karmelu (ale nie rozgniatać widelcem na teflonowej patelni!). Masę stopniowo dodać do mieszaniny jajka i mleka, dobrze wymieszać  (można zmiksować).

Dodać mieszaninę mąki z proszkiem. Delikatnie wymieszać.

Piec w keksówce 10x30cm przez ok 45 min.

Tagi: banany
07:57, jfloryan , ciasto
Link Komentarze (1) »
wtorek, 08 stycznia 2013

Nie pamiętam skąd mam przepis na to ciasto ale jestem mu wierna od lat. Jest jednym z tych przepisów do którego wracam  zawsze jak nie wiem jakie ciasto mam zrobić. I zawsze smakuje tym, dla których je zrobiłam. Dużym i małym, (którzy wykradają zanim ciasto ostygnie). Dodatek jabłek i cynamonu sprawia że ciasto jest "szarlotkowe" a jednocześnie pozostaje ciastem kręconym. Wszystko piecze się "na raz", nie ma potrzeby robienia oddzielnie spodu i masy, żadnego zapiekania na raty, bicia piany z białek. Parafrazując: szybko, łatwo i pysznie... Strona w starym zeszycie, na której zapisałam przepis jest już mocno zużyta więc chyba pora przenieść przepis za szkło :)

składniki:

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/2 szklanki oleju

garść orzechów włoskich

garść rodzynek

3 winne jabłka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka kakao

przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.

Mikserem ubić z jajka z cukrem do białości.

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać do kogla-mogla.

Dalej mieszając cienkim strumieniem wlać olej, potem kakao i cynamon.

Dodać jabłka, rodzynki i orzechy.

Piec w formie 25x28 cm lub w blaszce z kominkiem o średnicy 25 cm w temp 200 stopni przez 30-40 min (do suchego patyczka).

Smacznego!!!

środa, 19 grudnia 2012

Jest pyszne i za sprawą białej czekolady bardzo wciąga. Świeża żurawina nadaje świąteczny charakter i równoważy słodkość białej czekolady. Razowa mąka pozwala natomiast choć trochę rozgrzeszyć łakomstwo. Naprawdę polecam, świetne do zabrania na przedświąteczną imprezę w pracy lub wśród znajomych albo jako przekąska do kawy na drugie śniadanie. Inspiracja tu:

 składniki:

2 szklanki mąki pszennej razowej

1 szklanka płatków owsianych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu

1/3 szklanki brązowego cukru

tabliczka (100g) białej czekolady

3 jajka

3/4 szklanki oleju

2 szklanki żurawiny

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

W dużej misce wymieszać mąkę i płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę.

Jajka ubić z cukrem. Dodać posiekaną czekoladą i olej. Wymieszać

Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać wszystko razem

Na końcu dodać żurawinę i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

Ciasto piec około 45 min lub do suchego patyczka.

Smacznego!!!

 

sobota, 15 grudnia 2012

 Ciasto z marchewki było znane w moim domu na długo przed tym jak zaczęło być modne. Wszystko za sprawą naprawdę niezawodnej książki Halbańskiego "Kuchnia z różnych stron świata". W mojej rodzinie ciasto marchewkowe wzbogacone odpowiednią ilością przypraw korzennych pełniło często rolę świątecznego piernika. Od tamtej pory wypróbowałam wiele przepisów na ciasto marchewkowe. Jedne były zbyt suche, inne były tak mokre że wręcz zakalcowate. To ciasto marchewkowe z przepisu niezawodnej podobnie jak Halbański Dorotus jest naprawdę pyszne i wilgotne za sprawą dodatku ananasa - jak dla mnie idealne. Dodatek kremu z serka naprawdę wzbogaca ciasto, warto tez pamiętać o orzechach, które są mile chrupiącymi niespodziankami w cieście.

Przepis podaję za autorką z moimi modyfikacjami, zrobiłam też nieco inny krem, bo tradycyjny jest wg mnie za słodki.

składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej
pół szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
¾  łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼  łyżeczki zmielonych goździków
¼  łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka
0,5 szklanki orzechów włoskich
0,5 szklanki pokrojonych w kostkę świeżych ananasów
1 szklanka tartej marchewki

na krem:

200g serka śmietankowego

3 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki cynamonu

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

W dużej misce wymieszać jajka i olej.

W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, przyprawy, sodę, proszek i sól.

Wsypać suche składniki do mokrych, dodać owoce i orzechy - wymieszać.

Piec w blaszce o średnicy ok 20-21 cm przez ok 45 min.

Gdy ciasto wystygnie przekroić na pół. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki kremu i połową przełożyć ciasto a drugą połowę wyłożyć na wierzch.

Udekorować połówkami orzechów, posypać szczyptą cynamonu.

Smacznego!!!

 

wtorek, 27 listopada 2012

Szarlotka ma to do siebie, że można ją przyrządzić na tysiąc sposobów. Każda rodzina ma "swoją" szarlotkę i nikogo nie dziwi, że to popularne ciasto w każdym domu wygląda troszkę albo nawet zupełnie inaczej. Uniwersalność ciasta przejawia się też w tym, że można je przygotować w przeróżnych wariantach, z różnej mąki, odmian jabłek, można dodawać lub odejmować dodatki a efekt i tak zwykle jest pyszny. U mnie tym razem zdrowsza, razowa szarlotka z owsianą kruszonką i pianą z białek.

składniki:

na ciasto:

2 żółtka

100g masła

3/4 mąki pszennej tortowej

3/4 mąki razowej (pszennej lub żytniej)

porządna garść brązowego cukru

3 duże jabłka

1/2 łyżeczki cynamonu

na pianę:

2 białka

3 łyżki cukru

na kruszonkę:

3 łyżki masła

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych lub rozdrobnionych górskich

2 łyżki brązowego cukru muscovado (można zastąpić zwykłym brązowym)

przygotowanie:

Masło, mąki,żółtka i cukier zagnieść szybko, zlepić z ciasta kulę i włożyć na 30 min do lodówki.

Jabłka umyć, obrać, pokroić i udusić w małej ilości wody, dodać cynamon i (opcjonalnie) łyżkę cukru.

Miałka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.

Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć razem do momentu otrzymania kruszonki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremkę i zapiec przez ok 15 min.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na nie pianę, po wierzchu posypać kruszonką.

Piec przez ok 25 min do zezłocenia kruszonki, jeśli wierzch spieka się zbyt szybko, można zmniejszyć temperaturę aby piana z białek miała czas się zapiec.

 Smacznego!!!

wtorek, 06 listopada 2012


Ciasto z cukinią to jeden z lepszych psikusów jaki możemy zrobić zatwardziałym przeciwnikom warzyw. NIGDY nie orientują się co jedzą :) Takie są moje doświadczenia. A to ciasto w dodatku jest jeszcze bez tłuszczu! Zwolennicy tłustych serników nigdy nie chcieliby go tknąć gdyby wiedzieli co jedzą. A ciasto jest pyszne: intensywnie czekoladowe i wilgotne dzięki cukinii... Przepis podaję z moimi zmianami (adaptowany  stąd)



składniki:

300g startej na grubych oczkach cukinii

2 jajka

szklanka cukru

szczypta soli

1/4 szklanki musu jabłkowego (rozgotowane jabłko)

1 szklanka mąki pszennej razowej

1/2 mąki pszennej uniwersalnej

1/2 szklanki kakao

1,5 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

1/2 szklanki posiekanej ulubionej czekolady

na polewę:

pół tabliczki gorzkiej czekolady

2 łyżki masła

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180stopni.

Blaszkę o wymiarach 21x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Cukinię odsączyć na sitku.

Ciasto przygotować metodą muffinkową:

W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre (jajka i mus jabłkowy) i cukier .

Do drugiego naczynia przesiać mąkę i kakao, dodać sodę, cynamon i sól.

Do składników suchych dodać mokre i wymieszać kilkoma ruchami.

Dodać cukinię i czekoladę, delikatnie wymieszać.


Przełożyć do foremki. Piec 30 - 40 min. - do suchego patyczka.

przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić razem masło i czekoladę. Polać ciasto.



 
1 , 2
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne