Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością

ciastka

czwartek, 07 marca 2013

Swoje uwielbienie dla znanych cukierków, które "rozpuszczają się w ustach, a nie w dłoni" Duży praktykuje z upodobaniem. I w ogóle mu nie wierzę, gdy twierdzi, że powodem konsumpcji całej paczki na raz są antyrakowe właściwości jednego ze składników niebieskiego barwnika użytego do barwienia cukrowej posypki. Tak czy siak, dzisiejsze ciasteczka z dedykacją dla Dużego.

składniki:

80 masła,

50g cukru,

łyżeczka proszku do pieczenia,

120g mąki pszennej,

80g cukierków

przygotowanie:

Masło rozpuścić i wystudzić.

Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem, wsypać cukierki.

Wlać ostudzone masło, wymieszać.

Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze i lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 10-12 minut (do złotego koloru).

Zdejmować z blachy po wystudzeniu (początkowo są bardzo miękkie).

 

Tagi: bez jajek
07:30, jfloryan , ciastka
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 24 grudnia 2012

W mojej rodzinie różne przepisy na pierniczki co roku pojawiają się i znikają nie zagrzewając miejsca. Jedynym stałym i niezmiennym punktem programu, smakołykiem bez którego nie wyobrażamy sobie Świat są pierniczki z "przepisu cioci Toli". Ciocia Tola była siostrą dziadka a jej przepisy na smakołyki pozostają wciąż atrakcyjne mimo upływu lat, choć coraz trudniej kupić niektóre składniki... np. amoniak... Pierniczki są na tyle uniwersalne, że można je jeść nie łamiąc sobie zębów już na drugi dzień po przygotowaniu, ale z każdym dniem nabierają jakości... A ponieważ przepis z kilograma mąki pozwala na napełnienie kilku porządnych puszek spokojnie starcza nam ich do Nowego Roku.

składniki:

1kg mąki pszennej

1/4 kg miodu

1/4 kg cukru

1/4 kg masła

3 jajka

1/4 łyżeczki goździków

1 pełna łyżeczka cynamonu

2 łyżki kakao

3 łyżeczki amoniaku!

przygotowanie:

Cukier, miód i mało rozpuścić podgrzewając w rondelku. Przestudzić.

Do mieszaniny dodać całe jajka i wymieszać.

Połowę mąki przesiać do dużej makutry (kto dziś zna to słowo???), dodać przyprawy korzenne i wlać miodową mieszaninę. Utrzeć.

Gdy masa jest dobrze utarta dodać amoniak i resztę mąki - zagnieść.

Ciasto wałkować podsypując mąką, wycinać ulubione kształty. Układać w ok 2 cm odległości od siebie (pierniczki dosyć rosną w trakcie pieczenia).

Piec do brązowego koloru w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Z blach zdejmować dopiero kilka minut po wyjęciu z piekarnika - początkowo ciasteczka są bardzo miękkie, w miarę stygnięcia twardnieją.

Przechowywać w szczelnych puszkach.

Smacznego!

niedziela, 23 grudnia 2012

Podobno to jeden z powodów, dla którego Polacy kochają znaną szwedzką meblową sieciówkę, której-nazwy-nie-trzeba-wymieniać. Miałam kiedyś przepis który wzięłam ze sklepu odbity na ksero na dużej kartce formatu A4... Taki to był początkowo dość przaśny marketing połowy lat 90tych. Kartkę gdzieś mam, ale nie mogłam jej znaleźć. Więc tegoroczne pepparkakor przygotowałam z przepisu Liski. Zdecydowałam się na nie, bo są bez miodu (Mały ma na niego alergię) i mogłam wykorzystać świeżo dostarczony z Kanady syrop klonowy.

150g  syropu klonowego
110g masła
100g brązowego cukru
380g mąki + do podsypywania
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 jajko



niedziela, 02 grudnia 2012

Są to baaardzo czekoladowe ciasteczka, przypominają mi takie, które można kupić na dziale cukierniczym w sieci Morrisons w UK, taką mam reminiscencję... Płaskie jak naleśnik, twarde, z dużą ilością kawałków czekolady... Zdecydowanie dla zwolenników żucia - nie jest to typ rozpływającego się w ustach, miękkich ciasteczek - co to to nie. Świetne do kawy. Można je wzbogacić o rodzynki i żurawinę też będą znakomite.

składniki:

200g mąki

100g masła

200g ulubionej czekolady (biała, mleczna, gorzka)

2 pełne łyżki kakao

70g brązowego cukru

1,5 łyżeczki sody

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki miodu

łyżeczka cynamonu lub kardamonu

przygotowanie:

Czekoladę posiekać.

2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Mąkę, cukier, proszek, sodę i kakao wymieszać. Dodać masło i miód - wyrobić rękami lub mikserem na niskich obrotach.

Na końcu wsypać czekoladę i wszystko razem szybko wymieszać.

Z wyrobionego ciasta formować kuleczki a następnie spłaszczać je na placuszek.

Piec ok 10-15 min.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i dopiero zdejmować z blaszki.

Krótko po upieczeniu kawałki czekolady w ciastkach sa jeszcze miękkie, półpłynne. Potem twardnieją nadając ciastkom zupełnie inny charakter.

Smacznego!!!

Tagi: czekolada
00:00, jfloryan , ciastka
Link Komentarze (4) »
wtorek, 20 listopada 2012

Późna jesień, szaro, ponuro i sennie. Parki pustoszeją, złote liście zamieniły się w burą breję, fontanny śpią już snem zimowym a nagie drzewa pełne kraczących czarnych ptaszysk nie zachęcają do spacerowania. Spowalniam, chętnie zostaję w domu albo ociągam się przed każdym wyjściem aby chwilę dłużej pobyć w cieple. W takie dni chętnie wzmacniam się aromatyczną kawą i czymś co wyjątkowo lubię... Klasyczne rożki z ciasta francuskiego z jabłkami to moje prawdziwe comfort food.

Przepis Dorotus z moją modyfikacją.

składniki:

2 słodkie jabłka typu szara reneta

opakowanie dobrego ciasta francuskiego

rodzynki

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu

sok z połowy cytryny

cukier puder

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i wanilię oraz rodzynki.

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty preferowanej wielkości (zależnie od tego jakiej wielkości rożki chcemy mieć).

Farsz układać na połowie kwadratów z ciasta, przykrywać drugą połową i sklejać.

Piec w gorącym piekarniku do rozwarstwienia się ciasta i uzyskania złotego koloru.

Można polukrować przygotowując lukier z cukru pudru i odrobiny wrzątku.

 

czwartek, 08 listopada 2012

Dynie z dyni. Ale nie masło maślane :) Zabawny sposób na wykorzystanie jednego z najbardziej uniwersalnych jesiennych warzyw. Idealne na prezent, albo dla dzieci. Inspiracja tu.

Składniki:

200g miękkiego masła

szklanka cukru pudru

szklanka puree z dyni*

łyżeczka pasty waniliowej

0,5 szklanki mielonych migdałów

1 łyżeczka soli

1łyżeczka cynamonu

0,5 łyżeczki przyprawy korzennej

2,5-3 szklanki mąki pszennej

ok 25 szt migdałów w skórkach

autorka podaje jeszcze pomarańczowy barwnik spożywczy - ja z niego zrezygnowałam

przygotowanie:

Dwie blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem - do uzyskania jasności i delikatności masy.

Dodać puree z dyni, wanilię, sól, przyprawy I mielone migdały. Ponownie utrzeć.

Dodać mąkę i wcierać do połączenia składników.

Z ciasta formować niewielkie kulki (każda z ok łyżeczki masy). Układać na blaszkach, przykryć folia spożywczą i włożyć do zamrażalnika aby stwardniały (autorka podaje 3 godziny, moje po 40 min były wystarczająco twarde).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Kulki wyjąć z zamrażalnika i niezbyt ostrym nożem zrobić wertykalne prążki J

Piec ok 15-20 min. do lekkiego zezłocenia. W jeszcze ciepłe ciastka wkłada po jednym migdałku tak by „udawał” ogonek (włożenie ich przed upieczeniem może powodować wypadanie ogonków z gotowych ciastek).

* o tym jak przygotować puree z dyni pisałam tu



środa, 24 października 2012

Kto nie uległ choć raz urokowi małych pastelowych hamburgerków ułożonych kolorami w stylizowanych na francuskie cukierenkach? Jak donosi Wielki Świat - Kuchenny Blat cywilizacja zachodnia ponoć oszalała na punkcie tych migdałowych cudeniek i zajada się nimi każda szanująca się stolica: od Paryża po Nowy Jork. Tymczasem rzeczone makaroniki są banalnie proste w wykonaniu i z powodzeniem można wykorzystać je jako sposób na pozostałe z innych kuchennych wyczynów białka... Są szybsze niż bezy i bogatsze w smaku.

Moje ciasteczka przypominają bardziej beziki lub kokosanki - nie przywiązałam się zbytnio do idei dodawania barwnika spożywczego, a w czasie porcjowania masy rozpadła się moja szpryca ;) więc powstały kremowe w kolorze, nieregularne w kształcie pyszne chmurki.

W sieci krąży wiele przepisów na makaroniki, ja wykorzystałam minimalnie zmodyfikowany przepis Dorotus.

składniki:

3 białka - najlepiej kilkudniowe (t

rzymamy je bez przykrycia w lodówce)

50g cukru kryształu

200g cukru pudru

100g drobniutko mielonych migdałów

przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier kryształ - nadal ubijać aż do uzyskania lśniącej, naprawdę sztywnej piany.

Migdały wymieszać z cukrem pudrem.

Ubitą pianę z białek dodać do sypkich składników. Bardzo delikatnie wymieszać - tak aby piana nie opadła.

Nałożyć do szprycy- rękawa* z okrągłą k

ońcówką i wykładać na blachę wyłożoną papierem porcje o średnicy ok 2-3cm.

Stuknąć blachą kilkakrotnie w blat szafki aby makaroniki opadły i stały się płaskie. Odstawić na godzinę by ciasteczka podeschły.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Piec 15-20 min.

Po tym czasie wyjąc blachę z piekarnika i odczekać chwilę aż ciasteczka lekko przestygną - będą lepiej odchodziły od papieru.

Prawidłowo upieczony makaronik powinien mieć gładki spód, lekko chrupiącą skórkę oraz miękki środek.

Można przełożyć kremem i sklejać po dwa ale już same w sobie są pyszne, choć nie da się ich zjeść na raz więcej niż kilka sztuk. Są naprawdę słodkie.

Smacznego!!!

* z braku takowego sprzętu zdaje egzamin także nakładanie ciasta łyżką choć trudno liczyć na efekt regularności kształtów ;)

Tagi: białka
09:02, jfloryan , ciastka
Link Komentarze (2) »
niedziela, 30 września 2012

Mały wielkim łakomczuchem jest. Bez wątpienia. Ten fakt powoduje, iż balansowanie pomiędzy chęcią dogodzenia małemu smakoszowi a zachowaniem zdrowego rozsądku w jego diecie jest dla mnie nie lada wyzwaniem. Jednym z moich sposobów jest przygotowanie zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych ciasteczek, które stają się tym atrakcyjniejsze im bardziej ich kształt odpowiada zainteresowaniom małego smakosza.

składniki:

150g mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)

100g drobno mielonych płatków owsianych

garść brązowego cukru

1 jajko

70g masła

przygotowanie:

Mąkę i płatki owsiane wymieszać, dodać masło, cukier i jajko. Szybko zagnieść. Ulepić kulę z ciasta i włożyć na 30 min do lodówki.

Po tym jak ciasto odpocznie rozwałkować i wycinać kształty.

Piec w 180 stopniach przez ok 15 min (do złotego koloru).

wpis dołączam do akcji

Zachęcamy niejadki do jedzenia!

wtorek, 28 sierpnia 2012

Jak połączyć chęć na coś słodkiego z próbą wytrwania w postanowieniu o zdrowym odżywianiu? Co dać dzieciom kiedy chcą "ciasteczko" a nie chcemy im dawać nadmiaru słodyczy? Odpowiedzią niech będą zdrowe, pełne składników odżywczych a przy okazji pyszne i chrupiące ciasteczka. Ulegają im nawet zatwardziali zwolennicy tradycyjnych słodyczy.

składniki:

100g płatków owsianych

100g razowej mąki orkiszowej

70g masła

1 jajko

pół łyżeczki sody

duża garść suszonych daktyli

garść suszonej żurawiny*

4 łyżki syropu klonowego

5 łyżek amarantusa

20g zarodków pszennych

20g sezamu

przygotowanie:

Daktyle zalać na chwilę wrzątkiem, odsączyć i pokroić

Masło podgrzać do rozpuszczenia, dodać syrop klonowy i roztrzepane jajko

Mąkę, płatki owsiane, zarodki, amarantus i sezam wymieszać razem w misce, dodać pokrojone daktyle i żurawinę. Do suchej mieszaniny dodać mieszaninę masła, syropu i jajka. Dokładnie wymieszać.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 stopniach przez ok 10-15 min (będą lekko brązowe).

Po tym czasie wyjąc z piekarnika, zdejmować z blachy jak lekko przestygną i stwardnieją.

Przechowywać w szczelnej metalowej puszce.

Smacznego!

*Oczywiście można eksperymentować z bakaliami, dodać orzechy wedle upodobań i potrzeb łasuchów dla których je przygotowujemy

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne