Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością

przewory

poniedziałek, 14 października 2013

 

Duży wyjechał. Nieprędko wróci. Gdy po chorobie zajrzałam do lodówki, zorientowałam się, że zostawił swoje rydze, co to miały zostać zjedzone po usmażeniu na maśle... Nie pozostało mi nic innego, jak przechować Mu cenne, jesienne skarby do czasu gdy wróci... Marynowane rydze to rarytas wart czekania!

składniki (na 1 słoik):

Duża garść niewielkich rydzów,

na marynatę:

1 szklanka wody,

1/4 szklanki octu spirytusowego,

0,5 cebuli,

kilka ziaren pieprzu,

kilka ziaren ziela angielskiego,

1 łyżeczka soli,

2 łyżeczki cukru,

liść laurowy

przygotowanie:

Grzyby starannie oczyścić i umyć. Wrzucić na wrzątek i gotować 20-30 min. Odcedzić, odłożyć na bok.

Szklankę wody zagotować z przyprawami, dodać ocet. Na wrzątek wrzucić pokrojoną  w piórka cebulę.

Słoik umyć i wyparzyć. Włożyć do niego dość luźno grzyby. Zalać marynatą pilnując by przyprawy znalazły się w słoiku.

Słoik zakręcić. Można zapasteryzować przez 10 min i dokręcić nakrętkę.

Grzyby będą gotowe po min miesiącu.

Tagi: grzyby
06:58, jfloryan , przewory
Link Komentarze (2) »
sobota, 15 września 2012

"Jesień już, czas rozpalić piec..." Nie mam wątpliwości, że to już ostatnie tak ciepłe dni. Choć wielbię złotą polską jesień, to nieuchronnie towarzyszy mi niepokój o to jak ja przetrwam do wiosny??? Jednym ze sposobów na osłodę długich i słotnych wieczorów jest u mnie domowa, malinowa konfitura. Do herbaty, na przeziębienie, na pocieszenie... Dosyć rzadka, taka półpłynna, nie za słodka... Do jedzenia łyżeczką i wymieszania z serkiem. Galaretki i dżemy to zupełnie inna bajka...

składniki:

1 kg malin

40-50 dkg cukru

przygotowanie:

Maliny przebrać i delikatnie umyć na sitku zimną wodą. Odsączyć i w garnku zasypać połową cukru - odstawić na kilka godzin.

Gdy owoce puszczą sok postawić na kuchence i zagotować dodając resztę cukru (można dodać pół szklanki wody). Gotować odparowując wodę i delikatnie mieszając. Po ok godzinie zgasić i zostawić do następnego dnia.

Na drugi dzień ponownie zagotować i odparować przez ok godzinę.

Jeśli wolimy bardziej gęste konfitury czynności należy powtórzyć na trzeci dzień, jeśli preferujemy rzadsze, można poprzestać już drugiego dnia.

Konfitury nakładać do wyparzonych słoików i odwracać do góry dnem.

Bunkrować w ciemnym i chłodnym miejscu!

 

dołączam też do akcji "Konfitury" Konfitury

Tagi: maliny owoce
08:47, jfloryan , przewory
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Choinki w sklepach stawiają już w październiku... Ale w moim domu przygotowania do Bożego Narodzenia zaczynały się zawsze już w sierpniu. Najdalej we wrześniu :) A to za sprawą faktu, że do świątecznego indyka konieczna jest u nas solidna porcja domowej konfitury z borówki brusznicy. Bez niej pieczeń nie ma sensu. Najlepiej jeśli borówki zebrane są osobiście podczas wakacyjnych spacerów po lesie - wtedy konfitura jest taka jak trzeba - od a do z :)

składniki:

1 kg borówki brusznicy

500g twardych jabłek (antonówki)

500g twardych gruszek

300-400g cukru

0,5 szklanki wody

kawałek cynamonu

kilka goździków

przygotowanie:

Borówki umyć i przebrać. Jabłka i gruszki umyć, obrać, pokroić w kostkę.

Zagotować syrop z wody i cukru. Dodać borówki i gotować ok 15 minut (przykryte).

Po tym czasie dodać przygotowane jabłka i gruszki oraz przyprawy.

Gotować jeszcze ok 20 min - dostosowując do upodobań stopień rozgotowania jabłek i gruszek.

Słoiki umyć i wyparzyć. Napełnić gorącą konfiturą, zakręcić i ustawić do góry nogami.

Gdy słoiki wystygną nakrętki powinny mieć wessane środki :)

Podawać do pieczeni, pasztetu, serów.

konfitura in statu nascendi

Leżakujące brusznice.

wpis dołaczam do akcji, bo nie wyobrażam sobie zimowych obiadów w gronie rodziny bez borówek :) mogę nie zrobić dżemów albo powideł ale brisznice muszą być i kropka. Żadne sklepowe ich nie zastąpią!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne