Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością

śniadanie

piątek, 08 listopada 2013

 

Mały o 22 po raz n-ty wychodzi z łóżka i podchodzi do mojego biurka:

- Mamo, co robisz?

- pracuję!

- a dlaczego nie pracujesz w prawdziwej pracy?

- ???! A jaka to jest "prawdziwa praca?"

- no taka jak moja: ze ja idę... do przedszkola...

Mimo, ze dla niektórych moja praca nie wygląda na prawdziwą, to ja szczerze lubię pracować... A do tej czasem nawet bardzo intensywnej (W mojej opinii) pracy niezbędna mi jest koncentracja, do której z kolei niezbędnie potrzebuję odpowiedniej dawki witamin i minerałów... Pyszny i odżywczy koktajl witaminowy, słodki naturalną słodyczą jest świetnym ich źródłem. Green Monster II, kuzyn Green Monstera.

składniki:

Połowa naci z jednego selera naciowego,

0,5 jabłka lub gruszki,

50ml mleka roślinnego,

150ml wody mineralnej,

1 łyżeczka siemienia lnianego,

ok 8 listków świeżej stewii

przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania pożądanej, gładkiej konsystencji.

środa, 04 września 2013

To pewnie jeden z ostatnich w tym roku, zimnych pomysłów na śniadanie - niedługo nastaną owsianki i inne rozgrzewające dania. Pewnie też jeden z ostatnich sposobów na świeże jagody, którym nie mogliśmy oprzeć się na weekendowym bazarku. Mrożony banan dodaje temu na pozór banalnemu koktajlowi charakteru i sprawia że jest mega odświeżający. Pycha.

składniki (na 2 porcje):

1,5 szklanki maślanki,

1 banan (obrany ze skórki i zamrożony kilka godzin wcześniej),

4 łyżki jagód

przygotowanie:

wszystkie składniki włożyć do blendera i miksować kilkadziesiąt sekund.

Natychmiast podawać!

Smacznego!!!

Tagi: jagody
11:17, jfloryan , śniadanie
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 września 2013

Gofry kojarzą mi się głównie z dusznym zapachem unoszącym się na każdym kroku w nadmorskich kurortach. Obok lodowych świderków i kolorowych napojów w kolorach rodem z tubki, gofry to nieodłączny przysmak głodnego plażowicza albo moknącego w deszczu poszukiwacza rozrywek... Tymczasem tydzień spędzony w domu rodziców i odnalezienie w piwnicy zakurzonej gofrownicy (ale za to jaka moc - 1200W) zaowocował nowym pomysłem na pyszne (i zdrowe!) śniadanie. Polecam wszystkim ortodoksyjnym fanom niezdrowych przekąsek, bo naprawdę można zmienić zdanie o tym co pyszne!

składniki na ok 6 dużych gofrów:

2 jajka,

1 szklanka mleka roślinnego (można zastąpić krowim),

1 szklanka wody gazowanej,

1,5 szklanki mąki owsianej

0,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000).

2 łyżki oleju słonecznikowego (lub roztopionego masła),

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, pozostałe składniki dokładnie rozmieszać drewnianą rózgą lub mikserem.

Przygotowane ciasto odstawić na 15-30 min. Po tym czasie dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać.

Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać*.

Pędzelkiem posmarować wnętrze gofrownicy odrobiną oleju. Wylewać porcję ciasta i piec przez 3-4 minuty do pożądanego koloru.

Podawać z serkiem ricotta i owocami lub innymi ulubionymi dodatkami :)

* jest to bardzo ważne do uzyskania chrupkości ciasta.

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Najpierw były wakacje - wyjątkowo błogie i wolne od "muszenia czegokolwiek". Za to potem popsuta lodówka i upał przekraczający 35 stopni. Od tygodni nie ugotowałam więc niczego godnego uwagi. Ale mam nadzieje szybko powrócić do kuchennych eksperymentów i wypróbowanych receptur na babie lato. Tymczasem szybka w przygotowaniu frittata z kwiatami cukinii.

składniki:

200g białego sera,

5 jajek,

5 kwiatów cukinii,

rukola lub świeże zioła (bazylia, rozmaryn, oregano itp),

sól, pieprz i odrobina chili,

1 łyżka oleju,

opcjonalnie tarty parmezan, ostry ser kozi lub z niebieską pleśnią.

przygotowanie:

Kwiaty cukinii oczyścić: wyciąć słupki kwiatowe, umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć na papierowym ręczniku.

Ser biały dokładnie rozgnieść praską lub widelcem,

Jajka rozkłócić z solą i pieprzem - dodać do jajek,

Zioła posiekać i dodać do mieszanki serowo-jajecznej,

Całość wylać do tortownicy (śr. ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Posypać tartym parmezanem lub pokruszonym serem pleśniowym (opcjonalnie).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 min.

Podawać skropioną oliwą z sałatką z pomidorów i rukoli.

Smacznego!

 

Niniejszym przyłączam się do akcji "Kwiatożercy 2013"!

 oraz "w paryskim stylu. Paryska dieta dr Cohena" http://www.rebis.com.pl/rebis/public/books/books.html?co=print&id=K5763

 

 

wtorek, 28 maja 2013

Kontynuuję zdobywanie zakładek na kucharskiej czapce... Maj to dla mnie zdecydowanie czas szparagów: na śniadanie, na obiad, na kolację - o każdej porze i w dowolnej konfiguracji dodatków. Omlet ze szparagami i z piersią kurczaka. nic dodać, nic ująć - w sam raz na szybkie, ale niecodzienne śniadanie.

składniki (na 2-3 porcje):

4 jajka,

7 zielonych szparagów,

100g pokrojonej w drobną kostkę piersi kurczaka,

sól i pieprz,

masło do smażenia

przygotowanie:

Patelnię dobrze rozgrzać i dodać masło - obsmażyć pierś kurczaka.

Jajka wbić do miseczki i rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz do smaku.

Szparagi ugotować na parze przez 5 minut, pokroić na mniejsze kawałki i odstawić na bok.

Gdy mięso jest gotowe, zdjąć je z patelni.

Włączyć górną grzałkę piekarnika na temperaturę 180 stopni.

W razie potrzeby na patelnię dodać odrobinę masła i wlać jajka. Na masie jajecznej rozłożyć kurczaka i szparagi, doprawić.

Na małym ogniu smażyć omlet równomiernie rozprowadzając jajka na patelni.

Gdy spód się zetnie włożyć patelnię pod górną grzałkę piekarnika - podgrzewać do momentu ścięcia się jajek także z wierzchu (jeśli rączka patelni nie jest żaroodporna - uchylić drzwiczki piekarnika).

Smacznego!!!

Tym samym dołączam do akcji "uwielbiam szparagi" oraz akcji "jajo na śniadanio"

sobota, 02 marca 2013

Kolejny sposób na weekendowe śniadanie. Wystarczy chwila, by nietradycyjnie podać klasyczne jajka sadzone. 

składniki (na 1 porcję):

2 jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)

2 kromki chleba tostowego

sól i pieprz

masło i oliwa (lub samo masło klarowane)

rukola, pomidory, rzeżucha lub rzodkiewki (do podania)

przygotowanie:

Patelnię rozgrzać.

W kromkach chleba wyciąć za pomocą szklanki lub foremki do ciastek dziurki.

Na patelnię wlać odrobinę oleju i włożyć łyżeczkę masła - w towarzystwie oleju masło się nie przypali. Włożyć kromki chleba i zrumienić z jednej strony a następnie przewrócić na drugą stronę.

Ostrożnie wbić po jednym jajku do każdej kromki. Posolić i popieprzyć. Poczekać do preferowanego stopnia ścięcia jajka.

Środki kromek też przysmażyć.

Podawać w towarzystwie świeżych warzyw. Podsmażone środki można podać dodatkowo np. z konfiturą.

Tagi: jajka
10:28, jfloryan , śniadanie
Link Komentarze (2) »
wtorek, 15 stycznia 2013

 

Podobno dawniej kucharz miał tyle zakładek na czapce na ile sposobów potrafił przyrządzić jajka. Problem zaczynał się ponoć dopiero powyżej 100 alternatywnych rozwiązań. Osobiście mam zwyczaj podawania w weekend na śniadanie jajek na ciepło. Jednak tygodni w roku jest więcej niż popularnych sposobów na jajko. Więc gdy doszłam do wniosku, że repertuar: na miękko, po wiedeńsku, w koszulkach, jajecznica, tortilla lub omlet potrzebuje urozmaicenia, postanowiłam przyrządzić jajka zapiekane. Już miałam w rękach kokilki żaroodporne, gdy zauważyłam nie schowaną foremkę pozostałą po pieczeniu poprzedniego dnia muffinek... I tak powstały zapiekane jajka-kubeczki.

składniki na 4 kubeczki:

4 jajka,

4 plasterki szynki,

4 grudki koziego sera,

kromka chleba prostokątnego chleba,

masło do posmarowania foremki,

łyżeczka tymianku*,

szczypta papryki,

sól i pieprz,

dwie garście rukoli,

krem balsamiczny (opcjonalnie).

przygotowanie:

piekarnik nagrzewamy do 170 stopni

Foremkę na muffiny lub naczynka żaroodporne smarujemy masłem (jeśli chcemy wyjąć zawartość w jednym kawałku jak "babkę" trzeba porządnie posmarować foremkę tłuszczem).

Na dno każdego wgłębienia wkładamy 1/4 kromki chleba (lub na wielkość dna).

Szynkę kroimy w paski szerokości ok 1,5cm i wkładamy na krzyż do wgłębień formując jakby koszyczek.

Do każdego wgłębienia ostrożnie wbijamy jajko. Doprawiamy przyprawami.

Na koniec ostrożnie wkładamy rozdrobniony na okruszki ser.

Całość zapiekamy od 10 do 15 min. Długość warto kontrolować - aby osiągnąć preferowany stopień płynności jajka.

Zapiekane jajka wyjmować odcinając nożem brzegi i zachowujac ostrożność układać na rukoli skropionej oliwą i sosem balsamicznym.

*W sezonie warto eksperymentować z dodatkami takimi jak szczypiorek czy pomidory choć o tej porze roku ja ograniczyłam się do suszonych przypraw.

poniedziałek, 29 października 2012

Przyszła zima... A wraz z nią ochota na zimowe smaki... Tak na marginesie, to osobiście mam wrażenie, że zbliżające się święta to Boże Narodzenie i łapię się na podśpiewywaniu świątecznych wersów. W dodatku dziś poniedziałek a ja jeszcze nie doszłam do siebie po zmianie czasu. Aby więc w dobrym humorze i z energią zacząć tydzień na śniadanie przygotowałam czekoladową owsiankę...

składniki na 2 porcje:

szklanka mleka (może być roślinne)

kilka kostek gorzkiej czekolady dobrej jakości (mniej więcej łyżka po rozpuszczeniu)

płatki owsiane górskie (ilość zależy od preferowanej gęstości owsianki)

klika łyżek amarantusa ekspandowanego

2 herbatniki

ewentualnie orzechy laskowe lub włoskie

przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kilku łyżkach mleka. Pozostałe mleko podgrzać w rondlu i dodać rozpuszczoną czekoladę - wymieszać.

Do podgrzewającego się czekoladowego mleka wsypać płatki owsiane. Zagotować mieszając raz po raz.

Przykryć, zgasić pod rondlem i zostawić, by płatki napęczniały.

Po kilku minutach owsianka jest gotowa. Wyłożyć do miseczek, posypać amarantusem i pokruszonymi herbatnikami. Podawać ciepłe.

Smacznego!

dołączam też do akcji:

 

wtorek, 11 września 2012

 

Można jeść bratki, fiołki, róże... Ale można też konsumować kwiaty cukinii. Gdzieniegdzie w Europie uważane sa za nie lada przysmak i serwuje się je smażone w głębokim oleju. Ja dziś miałam dłuższą niż zwykle chwilę na przygotowanie śniadania, więc proponuję omlet z nadziewanymi ricottą kwiatami cukinii (ach czemuż tak trudno je kupić na polskich bazarkach???).

składniki na 2 porcje:

4 jajka

4-5 kwiatów cukinii

4 łyżeczki serka ricotta

sól i pieprz

odrobina mleka

masło do smażenia

przygotowanie:

Kwiaty oczyścić, usunąć pręciki kwiatowe

Za pomocą łyżeczki delikatnie faszerować kwiaty serkiem, po czym zwinąć płatki do siebie zatrzymując serek w środku

Jajka wbić do miski i roztrzepać z solą, pieprzem i mlekiem

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wyłożyć kwiaty a następnie wlać masę jajeczną

Smażyć omlet pilnując (za pomocą drewnianej łopatki) , by rzadka masa z wierzchu wpływała pod spód - tak aby uniknąć efektu surowego wierzchu

Gdy jajka się zetną omlet jest gotowy.

Delikatnie przełożyć na talerz i natychmiast konsumować.

Smacznego!

wtorek, 14 sierpnia 2012

Chyba nigdy w życiu nie jadłam zupy mlecznej... Zapach gorącego mleka odrzucał mnie odkąd pamiętam... Więc i owsianka nie była mi znana aż do dnia kiedy jako nastolatka przeczytałam o "surówce piękności" zwanej też czasem muesli dr Bruchnera. Zachęcona obietnicami podrasowania urody za pomocą jedzenia ponoć pysznych i odżywczych śniadań (i na wodzie, bez mleka) zaczęłam codziennie przygotowywać sobie "alternatywną" owsianeczkę.

Dziś różne wersje owsianki często goszczą w moim domu na śniadanie, zwłaszcza gdy temperatura za oknem nie rozpieszcza i ciepłe śniadanie jest czymś wielce atrakcyjnym. Zwykle jednak robię ją na 2 rondle: dla Dużego tradycyjnie na mleku a dla siebie i Małego na wodzie lub mleku roślinnym.

składniki (2 porcje):

100g płatków owsianych (lub mieszanych)

300ml wody (lub mleka)

łyżka rodzynek

garstka ulubionych orzechów lub pestek słonecznika

2 łyżki amarantusa

tarte jabłko

opcjonalnie: sezonowe owoce, ulubiony jogurt

przygotowanie:

Wodę lub mleko zagotować i wsypać płatki. Gotować chwilę do napęcznienia płatków (czas gotowania zależy od ich typu). W międzyczasie wrzucić rodzynki. Mieszać by nie przywarło (zwłaszcza w przypadku gotowania na mleku), jeśli jest za mało płynu dolać wrzątku lub mleka.

Zgasić płomień pod rondlem. Dodać jabłko.

Włożyć do miseczek. Posypać orzechami i nasionami, dodać pozostałe owoce, ewentualnie jogurt.

Posypać amarantusem.

Smacznego!!!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne