Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością

makaron, pierogi, kluski

piątek, 28 września 2012

Jak nie wiadomo co na obiad, to pewnie makaron... Można go przyrządzić na milion sposobów i nigdy się nie nudzi. Dobrze komponuje się z dodatkami dostępnymi w każdym momencie roku. To jedna z moich szybkich kompozycji na obiad lub zapełnienie pudełka do pracy.

składniki na 2 porcje

100-150g ulubionego makaronu

50-70g gorgonzoli lub lazura

nieduży brokuł lub połowa dużego

duża garść rukoli

kilka orzechów włoskich

oliwa z oliwek

sól i pieprz

przygotowanie:

Sukces w przygotowaniu potrawy polega na jednoczesnym ugotowaniu makaronu i brokuła a następnie na błyskawicznym połączeniu dodatków

Zagotować wodę na makaron i przygotować według wskazówek na opakowaniu.

Brokuła ugotować (najlepiej na parze), w tym czasie przygotować dodatki: ser rozdrobnić, orzechy oczyścić i posiekać, rukolę umyć i porwać na małe kawałki.

Gorące warzywo szybko pokroić i wymieszać z serem. Dodać gorący makaron i całość wymieszać. Danie skropić oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać rukolą i orzechami.

niedziela, 12 sierpnia 2012

Klasyki ciąg dalszy, więc nie będę się rozpisywać... Kurki jako sos do makaronu lub ziemniaków... Ależ sobie dogodziłam. Mały nie może śmietany i grzybów też nie powinien jeść wiec dla siebie samej. Rozpusta!

Ostatnim rzutem na taśmę ponownie przyłączam się do akcji "Kurki"!

składniki (2 porcje):

300g kurek

1 cukrowa cebula (lub inna delikatna)

100 ml śmietany (u mnie 12% - nie lubię zbyt tłustego sosu)

1 łyżeczka masła

pół pęczka koperku

opcjonalnie kawałek gorgonzoli

100g makaronu np penne lub tradycyjnie po polsku ziemniaki

 

przygotowanie:

Kurki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki (te zupełnie małe zostawić w całości - dodają potrawie na talerzu niepowtarzalnego uroku).

Koperek umyć i posiekać.

Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Dodać kurki. Posolić, popieprzyć i dusić ok 10 min.

Przygotować makaron lub ziemniaki.

Do sosu kurkowego dodać zahartowaną (wodą z makaronu lub rzadką częścią sosu kurkowego) śmietanę.

W tym miejscu można dodać kawałek pleśniowego, niebieskiego sera.

Na koniec duszenia dodać posiekany koperek (aby jak najmniej stracił na aromacie).

Jeśli jemy sos z makaronem - należy wrzucić makaron do sosu i wymieszać.

Natomiast jeśli preferujemy ziemniaki - polewamy je sosem.

Smacznego!

 

sobota, 11 sierpnia 2012

Pierogi to klasyk naszej rodzimej kuchni. Truizm. Pierogi z jagodami, to ukochane przez tak wielu z nas letnie danie. Banał. A jednak dobre pierogi z jagodami nie są wcale oczywiste zawsze i wszędzie. Ciasto nie może być zbyt twarde, ani zbyt grube. Jagód powinno być dużo w środku ale nie za dużo, bo popękane, ociekające sokiem rozmemłane kluchy nikogo nie cieszą...

składniki:

400g mąki pszennej

1 żółtko

letnia woda

300g jagód

odrobina soli

przygotowanie:

Jagody myjemy na sitku i odsączamy na papierowym ręczniku.

Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka dodając tyle wody aby zagnieść gładkie, elastyczne i nie lepiące się do rąk ciasto. Odkładamy je na chwilę aby odpoczęło.

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na placek grubości ok 3mm.

Szklanką, kubkiem lub innym domowym sprzętem wykrawamy kółka. Na każde kładziemy ok 1 łyżeczki od herbaty jagód i odrobinę cukru (można z niego zrezygnować).

Delikatnie sklejamy brzegi - wedle znanej nam metody :)

Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie.

Najlepiej smakują lekko przestudzone z jogurtem naturalnym, lub dla ortodoxów - ze śmietanką i obowiązkowo z cukrem.

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne