Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością

placki i naleśniki

poniedziałek, 27 maja 2013

 

Niedziela to więcej czasu na przygotowanie śniadania. Przynajmniej teoretycznie. O ile uda się wstać przed Małym, który już minutę po przebudzeniu woła: "mamo, chcę już śniadanko"... Placki to dobra alternatywa na takie sytuacje: szybko miesza się składniki i choć chwilę się smażą, to systematycznie schodzą z patelni kolejne porcje, gotowe w sam raz gdy poprzednia dokładka właśnie zniknęła w łakomym brzuszku...

składniki:

1 banan,

0,5 szklanki mleka ryżowego,

0,5 szklanki wody,

200g mąki pszennej pełnoziarnistej,

0,5 łyżeczki sody,

1 jajko,

olej do smażenia

przygotowanie:

banana zmiksować z mlekiem, dodać mąkę zmieszaną z sodą oraz jajko i wodę - wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

W miarę potrzeby dodać wody/mleka lub mąki (do uzyskania pożądanej gęstości).

Odstawić na kilkanaście minut (w miarę możliwości ;)), by ciasto odpoczęło.

Po tym czasie nagrzać patelnię, wylać na nią odrobinę oleju i smażyć placki kładąc 1-2 łyżki ciasta.

W tych plackach cukier zawarty w bananach będzie się karmelizował i placki będą miały ładny, równomierny brązowy kolor.

Podawać z owocami i/lub syropem klonowym.

Smacznego!

środa, 12 grudnia 2012

Zdrowsza i bardziej odżywcza wersja pancakes na nieśpieszne, zimowe śniadanie. Obecność mąki gryczanej wzbogaca smak i nadaje plackom orzechowy aromat. Placki wg tego przepisu nadają się dla osób uczulonych na pszenicę, jajko i mleko krowie. Można jednak wymieszać mąkę pszenną i gryczaną w proporcji 1:1 - jeśli wolimy łagodniejszy smak a mąka pszenna nam nie przeszkadza. Siemię lniane możemy też zastąpić 2 jajkami a mleko roślinne - zwykłym. Świetnie pasują do tradycyjnego podania z syropem klonowym i owocami lub z ulubionym serkiem homogenizowanym.

składniki:

2 szklanki mąki gryczanej

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka roztopionego masła

1,5 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego)

olej do smażenia

przygotowanie:

mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia wymieszać razem.

Dodać roztopione masło i mleko. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę.

Jeśli ciasto będzie za gęste - dodać odrobinę wody lub mleka.

Porządnie rozgrzać patelnię. Na odrobinie oleju smażyć placki kładąc łyżkę ciasta i rozsmarowując ją na okrągły placek.Po zrumienieniu przełożyć na drugą stronę.

Placki układać jeden na drugim i podawać z dodatkami.

Smacznego!

czwartek, 30 sierpnia 2012

Mając w lodówce porządny blok cheddara (wyłowiony z walizki, która przewiozła go z ojczyzny) staram się zawsze wykorzystać go jak najbardziej twórczo... A przynajmniej wykorzystać jego walory jakie rozwija w zderzeniu z temperaturą i innymi aromatami a nie ograniczyć się wyłącznie do bezpośredniej konsumpcji kolejnych kawałków wprost spod noża... Dziś dodałam cheddar extra mature do placków z cukinii i był to strzał w dziesiątkę - pikantny ser wraz ze świeżo zmielonym pieprzem dodał pazura lekko mdłym zazwyczaj plackom.

składniki:

400g cukinii

50g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)

2 jajka

kilka plasterków ostrego cheddara (lub innego, ostrego i dobrze topiącego się sera)

świeże zioła: bazylia, tymianek

sól i pieprz

olej do smażenia

przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce - duże oczka

Patelnię rozgrzać na kuchni.

Dodać mąkę, jajko, zioła i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Wkruszyć ser.

Na porządnie rozgrzaną patelnię wlać olej. Smażyć placki na złoty kolor.

Jeśli ciasto wychodzi nam rzadkie placki będą delikatne i trudne do obrócenia. Ważne jest wtedy by patelnia była naprawdę dobrze rozgrzana.

Jeśli zaś ciasto jest gęste - placki będą łatwiej odchodzić od patelni ale będą bardziej zbite. Gęstość ciasta możemy regulować dodając więcej lub mniej mąki.

 

poniedziałek, 16 lipca 2012

Choć w niedzielę od rana głodomory tak samo jak co dzień wołają "jeeeeśśśććććććć" ja mimo to często robię coś wymagającego trochę więcej czasu na przygotowanie (i konsumpcję także). Ostatnio królują u nas placki i naleśniki (takie w stylu anglosaskim - zwane po naszemu pankejkami). A więc dziś przedstawiam przepis na razowe placki na drożdżach i z jagodami!

składniki:

mąka pszenna razowa - 1 szklanka

mąka pszenna uniwersalna - 1 szklanka

1 łyżeczka drożdży instant

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

3/4 szklanki jagód

garść otrębów owsianych

opcjonalnie cukier (2 łyżki)

3/4 szklanki mleka sojowego (może być zwykłe oczywiście)

jajko - 1 szt

ewentualnie woda gazowana

wykonanie:

jagody umyć i osuszyć na papierowym ręczniku

mleko, drożdże, cukier, jajko wymieszać w misce i odstawić na chwilę, gdy drożdże "ruszą" z miejsca dodać mąki, proszek do pieczenia, otręby owsiane i wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać jagody. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać wody gazowanej.

Odstawić na ok 30-40 min do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyraźnie podrosło i widoczne są na powierzchni bąbelki można zacząć smażenie.

Na posmarowanej olejem, bardzo dobrze nagrzanej, nieprzywierajacej patelni kłaść po łyżce ciasta i delikatnie rozsmarować placuszek. Smażyć do zrumienienia i przełożyć na drugą stronę.

Podawać z ulubionymi dodatkami: cukrem, syropem klonowym, jogurtem greckim, dodatkowymi owocami itp.

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne