Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością

do chleba

wtorek, 08 października 2013

Smażone przez dziadka tradycyjnie przez kilka dni powidła śliwowe to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Pajda chleba z górą powideł mogła zastąpić dowolny posiłek. 

Przygotowanie powideł wydaje się bardzo pracochłonne i męczące, jednak jest to prostsze niż mogłoby się wydawać, więc zdecydowanie warto podjąć wyzwanie. Dzisiejszą porcję wzbogaciłam o jesienne gruszki, dzięki temu powidła są jeszcze słodsze, choć nie ma w nich grama rafinowanego cukru.

Składniki:

2 kg słodkich śliwek węgierek, najlepiej takich lekko już pomarszczonych,

1 kg słodkich, bardzo dojrzałych gruszek,

1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Śliwki umyć i wypestkować.

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.

Wszystkie owoce umieścić w garnku z grubym dnem. Możliwie płaskim i szerokim.

Postawić na niewielkim ogniu. Doprowadzić do wrzenia mieszając. Gotować (smażyć) mieszając*.

stopniowo będą zamieniały się w jednobarwną pulpę. Powidła są gotowe, gdy zajmują ok 1/3 początkowej objętości owoców.

*Gotowanie najlepiej rozłożyć na 3 dni - codziennie po ok. 1,5-2h.

czwartek, 03 października 2013

 Pyszna pasta kanapkowa albo dip do warzyw. Bardzo lubię wyjadać baba ganoush za pomocą pokrojonej w słupki marchewki, albo na kromce tostowanego razowca na zakwasie... Mniam.

składniki:

1 bakłażan,

0,5 łyżeczki mielonego kuminu,

1 ząbek czosnku,

1 łyżka tahini (przygotowanego jak w tym i tym przepisie),

2 łyżki soku z cytryny,

1 łyżka oliwy,

sól i pieprz

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażana nakłuć widelcem i piec ok 40 min - do zupełnej miękkości warzywa. Upieczonego bakłażana ostudzić a następnie wydrążyć.

Miąższ bakłażana przełożyć do miksera, dodać pozostałe składniki i przyprawy. Miksować na gładką masę, ewentualnie doprawić do smaku.

Smacznego!

poniedziałek, 25 marca 2013

O moim uwielbieniu ciecierzycy kiedyś już pisałam. Mój wypróbowany przepis na hummus podałam tu:. Inny sposób na to pyszne i pożywne warzywo - pyszną zupę też przedstawiałam (polecam, bo zima...  tfu!!! Wiosna nie rozpieszcza). Dziś alternatywny przepis na hummus z natką pietruszki i kuminem. Taki dodatek do chleba to nieocenione o tej porze roku źródło witamin i mikroelementów.

Składniki:

100g suchej ciecierzycy,

50g nasion sezamu (lub 2 łyżki pasty tahini)

łyżeczka soli morskiej,

2 łyżki oliwy z oliwek,

2 ząbki czosnku,

płaska łyżeczka mielonego kuminu,

szczypta ostrej papryki,

pół pęczka natki pietruszki,

Ciecierzycę namoczyć na 12-24h. Po tym czasie zmienić wodę i ugotować do miękkości. Wystudzić.

Sezam zmielić w młynku do kawy i wymieszać z oliwą.

Natkę drobno posiekać.

Wszystkie składniki wraz z przyprawami umieścić w blenderze i miksować na gładką masę.

Jeśli pasta wychodzi za sucha można dodać przegotowanej wody lub w wersji full wypas - tylko oliwę.

Podawać z chlebem pita, chlebem na zakwasie lub macą. Dobrze smakuje z dodatkiem rukoli lub rzeżuchy.

 



sobota, 23 lutego 2013

Co zjeść jeśli dość mamy kanapek z serem, wędliną lub dżemem? Albo z czym jeść kanapki jeśli nie chcemy jeść produktów pochodzenia zwierzęcego? Alternatywne pasty do kanapek to morze inspiracji. Mój sposób na hummus pokazywałam tu. Dzisiaj przepis na pieczony pasztet z pestek dyni z dodatkami. Bardzo nam zasmakował.

składniki:

szklanka pestek dyni

2,5 szklanki wrzątku

duża cebula

2 ząbki czosnku

2 kromki czerstwego razowego chleba na zakwasie

2 pełne łyżki mielonego siemienia lnianego

łyżeczka papryki w proszku lub pół łyżeczki płatków chili

łyżeczka soli

przygotowanie:

Chleb namoczyć zalewając wrzątkiem a gdy namiękną odcisnąć.

Pestki dyni zalać 1,5 szklanki wrzątku i zmiksować na pulpę.

Posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju, czosnek posiekać i dodać do cebuli.

Zmiksowane pestki dyni, chleb, siemię lniane, przyprawy włożyć razem do malaksera i zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem i posypać bułka tartą lub otrębami.

Do formy wyłożyć masę.Piec przez ok godzinę.

Najlepiej smakuje po wystudzeniu.

Smacznego!

 

czwartek, 12 lipca 2012

Lubię hummus... właściwie lubię ciecierzycę więc każde danie z jej udziałem jest w moim domu mile widziane... Zresztą nie tylko przeze mnie. Ostatnio pasta z cieciorki została przezwana "żółtym dżemem" a to za sprawą konieczności wyjaśnienia mamie co synek chciałby zjeść...

Zdaję sobie sprawę z faktu, że mój hummus to jedynie moja wariacja na jego temat i bałabym się przyznawać jak go robię rodowitym pożeraczom hummusu ale cóż...

Składniki:

100g suchej cieciorki

50g nasion sezamu

łyżeczka soli morskiej

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

Groch moczę przynajmniej cała noc, po tym czasie odlewam wodę i w nowej gotuję ok 2h - do miękkości (łatwo to sprawdzić poławiając jedną kuleczkę i organoleptycznie ją badając).

nasiona sezamu młynkuję na pył (tłusty pył więc może raczej należy mówić o konsystencji wilgotnego piasku) i dodaję do niego oliwę z oliwek - do uzyskania konsystencji półpłynnej pasty

Ugotowane i wystudzone groszki wrzucam do blendera. Dodaję pastę z sezamu, sól i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko miksuję aż osiągnę konsystencję gładkiej pasty. Jeśli masa jest za sucha można dodać trochę oliwy i wody z gotowania grochu. Czasem musze przerwać miksowanie aby ręcznie przemieszać masę w blenderze - ma tendencję do osiadania na ściankach urządzenia.

Od momentu ukończenia powyższych czynności rozpoczyna się rodzinne wyjadanie masy pod pretekstem wylizania sprzętów...

Ja osobiście bardzo lubię hummus na kawałku macy, z okruszkami ostrego sera (oscypek, ostry cheddar lub gorgonzola) i obowiązkowo ze świeżutką rukolą... Jak na zdjęciu:

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne