Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością

sałatka

wtorek, 16 kwietnia 2013

 

Sycąca sałatka z aromatyczną, orientalną nutą. Dla miłośników arabskich smaków, strączków albo tych, którzy jeszcze nie wiedzą, ze je lubią - próbując takiej kompozycji smaków łatwo dać się uwieść... U nas z powodzeniem stanowi sycącą i zdrową kolację!

składniki:

100g brązowej soczewicy,

100g brązowego ryżu,

pęczek natki,

oliwa z oliwek,

0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,

1 łyżeczka curry,

0,5 łyżeczki mielonego kuminu lub garam masala,

sól.

przygotowanie:

Soczewicę i ryż ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

Pietruszkę umyć, przeprać i drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem w misce. Dodać przyprawy i polać 2-3 łyżkami oliwy z oliwek (najlepiej tuż przed podaniem - oliwa zachowa najwięcej walorów odżywczych).

Sałatkę przechowywać w lodówce, dobrze przygotować ją kilka godzin przed podaniem aby smaki się "przegryzły".

Smacznego!

 

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Nie jestem wielką fanką sałatek - zwłaszcza zimą. Jednak nie zmienia to faktu, że czasem zdarza mi się przyrządzić i spałaszować coś czego rezultat zechcę zapamiętać.

składniki na 1-2 porcje:

Połówka brokuła,

kilka plasterków fety,

2 łyżki płatków migdałów,

2 garście rukoli,

na sos:

łyżka oliwy,

łyżeczka miodu,

łyżeczka octu balsamicznego,

pół łyżeczki musztardy

sól i pieprz

wykonanie:

Brokuła ugotować na parze ok 10-15 min.

Migdały uprażyć na suchej patelni.

Rukolę umyć i osuszyć.

Ser pokroić w kostkę.

Składniki sosu wymieszać razem.

Brokuła i rukolę ułożyć w misce, polać sosem. Posypać pokrojonym w krostkę serem i uprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!

czwartek, 19 lipca 2012

Mam 8 lat. Są wakacje, środek lata. Pora gdzieś między obiadem a kolacją... Siedzę na ławce w ogródku i powoli, metodycznie obierając każde ziarnko ze skórki wyjadam bób z dużej miski...

To moje podstawowe skojarzenie ze słowem "bób". Dużo później zorientowałam się, że jest to produkt dający duże możliwości przyrządzania z niego innych potraw.

Dzisiejsza sałatka to jeden ze sposobów na zagospodarowanie bobu w inny sposób niż wyjadanie go saute wprost z salaterki... Choć nadal taka forma jest chyba jedną z najlepszych (i najzdrowszych) wakacyjnych przekąsek. Ni to deser, ni to podwieczorek... I ma niezwykłą moc gromadzenia wszystkich wokół jednej, wspólnej miski.

składniki:

300g bobu

100g sera feta

pęczek natki

kilka grubych szczypiorów

sałata (opcjonalnie - ja tym razem nie dodałam)

sól i pieprz

sos:

2 łyżki oliwy extra vergine

łyżeczka musztardy

1 łyżka białego wina lub octu winnego

wykonanie:

Bób gotujemy i studzimy a następnie obieramy. Sałatę rwiemy na małe kawałki (lub kroimy - jeśli jest lodowa). Natkę i szczypior drobno siekamy - dodajemy do bobu. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Solimy i pieprzymy do smaku.

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę.

Smacznego!


środa, 18 lipca 2012

Oto kolejna, należąca do szalenie przeze mnie lubianych letnich propozycji na lunch lub kolację. Sałatka irańska zwana tabbouleh jest idealna na gorące dni - a to za sprawą "chłodzącego" efektu mięty połączonego z cytrusowym aromatem soku z cytryny. Bez tych akcentów byłaby to sałatka jak każda inna...  Przepis dostałam od koleżanki, która jest iranistką, więc mam nadzieję, że jest dość oryginalny :)

składniki:

100 g kaszy bulgur lub kuskusu

pół pęczka natki pietruszki

2 pomidory

1 czerwona papryka

1 młoda cebulka

2 małe ogórki

kilka gałązek świeżej mięty

oliwa z oliwek, sok z jednej cytryny

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

wykonanie:

Kaszę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić by wystygła (można od razu dodać sól rozpuszczając ją  w wodzie, w której przygotowujemy kaszę).

Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę, pomidory dodatkowo pozbawić pestek i skórki (w tym celu wkładamy na chwilę pomidora do wrzątku).

Siekamy też drobno czosnek i natkę pietruszki oraz świeżą miętę.

Mieszamy warzywa i zioła z wystudzoną kaszą. Dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem dobrze jest porządnie schłodzić sałatkę w lodówce - aby wydobyć jej chłodzący efekt.

Tagi: warzywa wege
09:36, jfloryan , sałatka
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 09 lipca 2012

 

W upale często chce się czegoś lekkiego a jednocześnie pysznego... A że sezon na to co świeże, w pełni wykorzystuję ten fakt i jak najczęściej korzystam z darów lata... Często więc na lunch lub obiad (zależy o której jem ;)) albo na kolację przyrządzam szybką sałatkę. Wariacje na jej temat są różne - zależne od zasobów lodówki. Dziś propozycja na zagospodarowanie kilku ostatnich w tym sezonie truskawek...

składniki na sałatkę (proporcje zależą od apetytu lub ilości osób):

kilka liści sałaty masłowej lub dębolistnej

garść rukoli

kilka truskawek

garstka nasion granatu

garstka nasion słonecznika

łyżka oliwy

łyżka kremu z octu balsamicznego (lub samego octu)

kilka mini kulek mozzarelli

sól

liście sałat umyć, osuszyć w suszarce, porwać na małe kawałki, włożyć do salaterki i doprawić solą. truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na sałatę razem z granatem, pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i wysypać na sałatkę. Oliwę wymieszać z kremem balsamicznym i polać dressingiem sałatkę. Konsumować póki świeże :)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne