Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
środa, 27 marca 2013

To danie z pewnością nie należy do moich ulubionych. W ogóle rzadko przyrządzam mięso - zwykle na zlecenie Dużego. Tak było i tym razem kiedy to wrócił z zakupów z łupem w postaci surowego mięsa :) Nie byłabym sobą jednak, gdybym nie przemyciła do obiadu porcji warzyw.

składniki na 2 porcje:

500g mostka cielęcego,

kilka cebul,

2 marchewki,

2 łyżko oleju roślinnego,

2 łyżki sosu sojowego,

2 ząbki czosnku,

pół małej ostrej papryczki,

sól (niekoniecznie ze względu na sos sojowy) i pieprz,

przygotowanie:

Jedną cebulę i papryczkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć praską lub drobno posiekać.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski. Posypać cebulą, papryczką i czosnkiem, polać sosem sojowym i 2 łyżkami oleju. Mięso ze wszystkich stron obtoczyć w składnikach marynaty, popieprzyć, i odstawić do lodówki na min 2h (ale może być i na całą noc).

Po tym czasie obrać pozostałe warzywa i pokroić na mniejsze kawałki.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso i wyłożyć na nie składniki marynaty.

Obłożyć warzywami.

Piec w temp 190 stopni przez ok godzinę. W miarę potrzeby podlewać wodą.

Smacznego!

poniedziałek, 25 marca 2013

O moim uwielbieniu ciecierzycy kiedyś już pisałam. Mój wypróbowany przepis na hummus podałam tu:. Inny sposób na to pyszne i pożywne warzywo - pyszną zupę też przedstawiałam (polecam, bo zima...  tfu!!! Wiosna nie rozpieszcza). Dziś alternatywny przepis na hummus z natką pietruszki i kuminem. Taki dodatek do chleba to nieocenione o tej porze roku źródło witamin i mikroelementów.

Składniki:

100g suchej ciecierzycy,

50g nasion sezamu (lub 2 łyżki pasty tahini)

łyżeczka soli morskiej,

2 łyżki oliwy z oliwek,

2 ząbki czosnku,

płaska łyżeczka mielonego kuminu,

szczypta ostrej papryki,

pół pęczka natki pietruszki,

Ciecierzycę namoczyć na 12-24h. Po tym czasie zmienić wodę i ugotować do miękkości. Wystudzić.

Sezam zmielić w młynku do kawy i wymieszać z oliwą.

Natkę drobno posiekać.

Wszystkie składniki wraz z przyprawami umieścić w blenderze i miksować na gładką masę.

Jeśli pasta wychodzi za sucha można dodać przegotowanej wody lub w wersji full wypas - tylko oliwę.

Podawać z chlebem pita, chlebem na zakwasie lub macą. Dobrze smakuje z dodatkiem rukoli lub rzeżuchy.

 



sobota, 16 marca 2013

 Alternatywa dla tradycyjnych pierogów czyli wiecznie żywa klasyka w nowym wydaniu. Wersja dla wegetarian i miłośników alternatywnych rozwiązań. Pełne składników odżywczych - w sam raz na przedwiosenny marazm.

składniki:

na ciasto:

500g maki pełnoziarnistej,

1 żółtko (w wersji wegańskiej można pominąć),

wrząca woda,

łyżeczka curry,

łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki,

sól

na nadzienie:

200g zielonej soczewicy,

300g pieczarek

1 cebula

łyżeczka curry

pół łyżeczki ostrej papryki

sól i pieprz

łyżka oleju lub masła.

przygotowanie:

Soczewicę zalać wrzątkiem i zostawić do ostygnięcia. Następnie odlać wodę, ponownie zalać niewielką ilością wrzątku i zagotować. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody.

Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na łyżce tłuszczu a następnie poddusić.

Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na patelni.

Wszystkie składniki farszu połączyć razem, dodać przyprawy i zmiksować blenderem (ale nie do zupełnej gładkości).

Mąkę wymieszać z przyprawami i zalać odrobiną wrzątku tak by lekko ją zaparzyć. Wymieszać łyżką, odczekać chwilę i dodać żółtko. Zagniatać nie klejące ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub wody.

Ciasto wałkować na grubość ok 3 mm, wycinać kółka za pomocą szklanki lub słoika, nakładać farsz i sklejać.

Gotować we wrzątku kilka minut - aż pierogi wypłynął na powierzchnię.

Smacznego!

 

 

jeśli zielona soczewica zalicza się do dań zielonych to dołączam do akcji "zielono mi"



wtorek, 12 marca 2013

 

Szybki obiad lub jeszcze szybsza kolacja. Gdy głodni wpadamy do domu, albo gdy mamy tylko 30 minut na przygotowanie i zjedzenie czegoś ciepłego. Jedna z moich ulubionych kompozycji - pleśniowy ser i orzechy włoskie w połączeniu z ostrą rukolą. Pycha.

składniki na 1 porcję:

50g makaronu razowego,

20-30g sera pleśniowego

1 cebulka dymka,

50 ml mleka,

łyżeczka masła,

łyżeczka mąki,

sól i pieprz,

garstka orzechów włoskich,

garść rukoli,

oliwa,

kilka winogron (niekoniecznie)

przygotowanie:

Makaron ugotować al dente.

Dymkę zeszklić na maśle, oprószyć mąką i dodać mleko - dokładnie mieszać aby w beszamelu nie zrobiły się grudki.

Doprawić solą i pieprzem.

Do sosu dodać makaron - wymieszać.

Dodać rukolę, pokruszony ser, winogrona i połowę orzechów. Ponownie wymieszać.

Wyłożyć na talerz. Doprawić oliwą z oliwek, posypać resztą orzechów i ewentualnie dodatkowym serem

Smacznego!

czwartek, 07 marca 2013

Swoje uwielbienie dla znanych cukierków, które "rozpuszczają się w ustach, a nie w dłoni" Duży praktykuje z upodobaniem. I w ogóle mu nie wierzę, gdy twierdzi, że powodem konsumpcji całej paczki na raz są antyrakowe właściwości jednego ze składników niebieskiego barwnika użytego do barwienia cukrowej posypki. Tak czy siak, dzisiejsze ciasteczka z dedykacją dla Dużego.

składniki:

80 masła,

50g cukru,

łyżeczka proszku do pieczenia,

120g mąki pszennej,

80g cukierków

przygotowanie:

Masło rozpuścić i wystudzić.

Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem, wsypać cukierki.

Wlać ostudzone masło, wymieszać.

Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze i lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 10-12 minut (do złotego koloru).

Zdejmować z blachy po wystudzeniu (początkowo są bardzo miękkie).

 

Tagi: bez jajek
07:30, jfloryan , ciastka
Link Komentarze (4) »
wtorek, 05 marca 2013

Nie mogę uwierzyć, że Mały skończył trzy lata... Pewnie jeszcze wiele razy to powtórzę, ale tak jest. Z tej okazji popełniłam dwa torty. Do przedszkola i na przyjęcie w domu. Dekoracja z lukru plastycznego. - tematyka oczywiście motoryzacyjno-kolejowa :) Oba bez nabiału.

Tort domowy - z pociągiem - to biszkopt królowej Wiktorii z kremem chałwowym.

Tort do przedszkola (z samochodami) dla dzieci był ciastem marchewkowym z tego przepisu.

sobota, 02 marca 2013

Kolejny sposób na weekendowe śniadanie. Wystarczy chwila, by nietradycyjnie podać klasyczne jajka sadzone. 

składniki (na 1 porcję):

2 jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)

2 kromki chleba tostowego

sól i pieprz

masło i oliwa (lub samo masło klarowane)

rukola, pomidory, rzeżucha lub rzodkiewki (do podania)

przygotowanie:

Patelnię rozgrzać.

W kromkach chleba wyciąć za pomocą szklanki lub foremki do ciastek dziurki.

Na patelnię wlać odrobinę oleju i włożyć łyżeczkę masła - w towarzystwie oleju masło się nie przypali. Włożyć kromki chleba i zrumienić z jednej strony a następnie przewrócić na drugą stronę.

Ostrożnie wbić po jednym jajku do każdej kromki. Posolić i popieprzyć. Poczekać do preferowanego stopnia ścięcia jajka.

Środki kromek też przysmażyć.

Podawać w towarzystwie świeżych warzyw. Podsmażone środki można podać dodatkowo np. z konfiturą.

Tagi: jajka
10:28, jfloryan , śniadanie
Link Komentarze (2) »
wtorek, 26 lutego 2013

Mam słabość do ciasta marchewkowego - często nachodzi mnie na nie ochota. Umiarkowaną przeszkodą w wykonaniu carrot cake jest zwykle podejście do tarcia marchewki. Ponieważ na ciasto potrzeba jej całkiem sporo, muszę stoczyć wewnętrzny spór o to jak zabrać się do jej przygotowania. Często zaczynam od tarcia marchwi na tarce w poczuciu bezsensu korzystania z malaksera do utarcia czterech marchewek (zmywanie!!!). Skutkuje to zwykle tym, że w połowie pierwszego korzenia decyduję, że jednak sięgnę do szafy po maszynę. W rezultacie mam do umycia zarówno tarkę (ach te wióreczki które zdążyły powłazić w każdą dziureczkę) jak i wszystkie części robota. Ech.

Przepis na pyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z ananasem podawałam tu. Dziś przepis na zupełnie inne ciasto - mniej wilgotne, ale nadal bardzo smaczne. Moim zdaniem jest to takie ciasto "herbaciane" tzn. znakomicie pasujące do herbaty albo na drugie śniadanie a mniej do kawy czy na przyjęcie.

składniki:

3 jajka,

350g drobno startej marchewki,

200g ciemnego cukru trzcinowego,

120g rozpuszczonego masła,

230g mąki pszennej,

łyżeczka proszku do pieczenia,

0,5 łyżeczki sody,

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,

łyżeczka cynamonu

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Keksówkę lub okrągłą formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Jajka ubijać mikserem przez kilka minut z cukrem.

Mąkę przesiać do miski z proszkiem, sodą i cynamonem.

Do kogla-mogla dodać wystudzone masło - wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.

Jako ostatnia dodać marchewkę i orzechy. Wymieszać i wyłożyć do formy.

Piec ok 40-45 min (do suchego patyczka).

Najlepiej smakuje po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!!!

 

 

sobota, 23 lutego 2013

Co zjeść jeśli dość mamy kanapek z serem, wędliną lub dżemem? Albo z czym jeść kanapki jeśli nie chcemy jeść produktów pochodzenia zwierzęcego? Alternatywne pasty do kanapek to morze inspiracji. Mój sposób na hummus pokazywałam tu. Dzisiaj przepis na pieczony pasztet z pestek dyni z dodatkami. Bardzo nam zasmakował.

składniki:

szklanka pestek dyni

2,5 szklanki wrzątku

duża cebula

2 ząbki czosnku

2 kromki czerstwego razowego chleba na zakwasie

2 pełne łyżki mielonego siemienia lnianego

łyżeczka papryki w proszku lub pół łyżeczki płatków chili

łyżeczka soli

przygotowanie:

Chleb namoczyć zalewając wrzątkiem a gdy namiękną odcisnąć.

Pestki dyni zalać 1,5 szklanki wrzątku i zmiksować na pulpę.

Posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju, czosnek posiekać i dodać do cebuli.

Zmiksowane pestki dyni, chleb, siemię lniane, przyprawy włożyć razem do malaksera i zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem i posypać bułka tartą lub otrębami.

Do formy wyłożyć masę.Piec przez ok godzinę.

Najlepiej smakuje po wystudzeniu.

Smacznego!

 

wtorek, 19 lutego 2013

Domowa wersja kuchni chińskiej i tajskiej to jeden ze sposobów na szybki obiad lub kolację. Dla miłośników orientalnych smaków, krewetek i aromatu kolendry. Mniam.

składniki (na 2 porcje):

100g makaronu ryżowego,

10-12 dużych krewetek (mogą być mrożone),

3cm kawałek kłącza imbiru,

2 ząbki czosnku,

pół pęczka kolendry,

2 łodygi selera naciowego,

pół czerwonej papryki,

dymka ze szczypiorem,

łyżka sezamu,

pół łyżeczki płatków chili,

łyżka oleju do smażenia,

olej sezamowy (do podania),

na sos:

2 łyżki sosu sojowego,

2 łyżki sosu rybnego,

1 łyżka octu ryżowego.

przygotowanie:

Makaron przelać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Po 3 minutach odlać wodę na sitku.

Imbir obrać i zetrzeć na tarce, czosnek obrać, zmiażdżyć i posiekać, paprykę i cebulkę pokroić w kosteczkę, seler w plasterki.

W woku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić imbir, czosnek i cebulę - podsmażyć mieszając. Po chwili dodać paprykę i seler.

Wrzucić krewetki i podsmażyć.

Składniki sosu wymieszać razem.

Do woka wrzucić makaron i sezam - wymieszać, chwilę podsmażać przerzucając zawartość w woku.

Zrobić miejsce w woku i wlać sos. Chwilę pogotować - aż lekko zgęstnieje. Wymieszać z zawartością woka.

Podawać posypane posiekaną kolendrą i szczypiorem z dymki oraz skropione olejem sezamowym.

Smacznego!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne