Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
poniedziałek, 09 lipca 2012

 

W upale często chce się czegoś lekkiego a jednocześnie pysznego... A że sezon na to co świeże, w pełni wykorzystuję ten fakt i jak najczęściej korzystam z darów lata... Często więc na lunch lub obiad (zależy o której jem ;)) albo na kolację przyrządzam szybką sałatkę. Wariacje na jej temat są różne - zależne od zasobów lodówki. Dziś propozycja na zagospodarowanie kilku ostatnich w tym sezonie truskawek...

składniki na sałatkę (proporcje zależą od apetytu lub ilości osób):

kilka liści sałaty masłowej lub dębolistnej

garść rukoli

kilka truskawek

garstka nasion granatu

garstka nasion słonecznika

łyżka oliwy

łyżka kremu z octu balsamicznego (lub samego octu)

kilka mini kulek mozzarelli

sól

liście sałat umyć, osuszyć w suszarce, porwać na małe kawałki, włożyć do salaterki i doprawić solą. truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na sałatę razem z granatem, pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i wysypać na sałatkę. Oliwę wymieszać z kremem balsamicznym i polać dressingiem sałatkę. Konsumować póki świeże :)

niedziela, 08 lipca 2012

ten torcik powstał z inspiracji pewnym smakołykiem, o którym najpierw czytałam w necie, potem wielokrotnie przejeżdżałam koło cukierni o "ptasiej" nazwie myśląc o tym, że kiedyś muszę spróbować cuda, o którym tyle słyszałam, a jeszcze później wreszcie skosztowałam i choć nie byłam rozczarowana, to w siódmym niebie też nie wylądowałam... No ale summa summarum postanowiłam sama zmierzyć się z pralinowym wyzwaniem! I przy najbliższej, urodzinowej okazji zrobiłam swój własny torcik pralinowy.

składniki:

biszkopt kakaowy:

  • najlepiej przygotować go dzień wcześniej - będzie się dobrze kroił w poprzek
  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

3 jajka

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki skrobi ziemniaczanej

6 łyżek cukru

1 płaska łyżka kakao

mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao mieszamy i przesiewamy razem

białka ubijamy mikserem stopniowo dodając cukier, gdy piana jest sztywna i lśniąca po łyżce dodajemy mieszaninę mąki, kakao i skrobi ziemniaczanej delikatnie mieszając szpatułką,

tortownicę o średnicy 20 wykładamy papierem (tylko dno!)

pieczemy w 180 stopniach do "suchego patyczka"

po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i (uwaga!) puszczamy z wysokości ok 50 cm np. na złożony w kostkę koc

biszkopt przekroić po całkowitym wystudzeniu*

pralina:

100g dobrej jakości gorzkiej czekolady

90g kremu z orzechów laskowych (można użyć nutelli lub zrobić pastę samemu jak masło fistaszkowe)

80g drobniutko pokruszonych chrupków (płatki śniadaniowe, pszenne lub kukurydziane, pokruszone wafle do lodów, ewentualnie drobno tłuczone orzechy laskowe)

czekoladę rozpuścić w bain marie, do jeszcze ciepłej czekolady dodać pastę z orzechów i wymieszać, na końcu dodać chrupki i wymieszać

masę wyłożyć na biszkoptowy spód i włożyć do lodówki

galaretka z malin:

200g przetartych przez sitko malin

50g glukozy w proszku

20g cukru

łyżeczka żelatyny

żelatynę rozpuścić podgrzewając w minimalnej ilości wody, dodać glukozę i cukier - wymieszać do rozpuszczenia, dodać pure z malin. Schłodzić. Gdy galaretka zacznie tężeć - wyłożyć na masę pralinową i dalej chłodzić.

mus czekoladowy:

200g gorzkiej czekolady

250ml śmietany kremówki

50g (lub więcej) cukru pudru

czekoladę rozpuścić w bain marie, ostudzić

kremówkę ubić dodając stopniowo cukier puder

delikatnie dodawać bitą śmietanę do czekolady, wymieszać jak najdelikatniej.

wyłożyć na stężałą galaretkę malinową używając do tego pierścienia do deserów lub rantu tortownicy.

ganache czekoladowe:

150g gorzkiej czekolady

100ml mleka

50g glukozy

niepełna łyżeczka żelatyny

mleko z glukozą zagotować, żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody i rozpuścić podgrzewając, dodać do mleka, gorącą mieszaniną zalać pokruszoną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Płynną polewą pokryć torcik.

Schładzać kilka godzin.

Kroić gorącym nożem.

* do tego tortu użyłam tylko jednej warstwy biszkopta, drugą kolejnego dnia wykorzystałam na deser z budyniem i owocami.

sobota, 07 lipca 2012

A na początek... (należy pamiętać, by nie zaczynać zdań od "a") jagodzianki...  bo:

  • JUŻ SĄ te małe, granatowe, brudzące wszystko i nieznośnie pyszne paskudy,
  • robię je (i jem :)) tylko w sezonie,
  • bo nie znam takich co nie lubią jagodzianek...

A przepis najlepszy jaki dotąd znalazłam... z tajemniczym choć właściwie banalnym dodatkiem, który odpowiedzialny jest za wilgotną świeżość bułeczek, której tak często brak zwykłym drożdżówkom.

składniki:

90g bardzo miękkiego masła

5g suchych drożdży

80g ugotowanych i ugniecionych jak na pure ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia - będą bardziej suche)

łyżeczka pasty z nasionek wanilii (lub inny waniliowy dodatek)

200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka (zwykłego, sojowego, ryżowego albo wody)

70g cukru (można dać ciut więcej albo mniej - co kto potrzebuje)

ok 350-400 g mąki pszennej - ilość zależy od wilgotności innych składników np ziemniaków

szczypta soli

jagody (najlepiej świeże)

cukier

wykonanie:

Jagody delikatnie opłukać i wyłożyć na papierowy ręcznik aby je osuszyć, odstawić

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto - dosypywać mąki tak aby nie kleiło się do rąk, ale też aby nie było zbyt suche. Odstawić w misce pod lnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok 2 h (powinno podwoić objętość).

Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i uformować bułeczki: z ciasta robimy kulkę, którą rozpłaszczamy na placek, na który kładziemy łyżeczkę przygotowanych wcześniej jagód i odrobinę cukru. Sklejamy jak pierogi - dokładnie i delikatnie.

Uformowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, "szwem" do spodu, w sporej odległości od siebie, bo urosną!

odstawić na 30-40 min do wyrośnięcia, nagrzać piekarnik do 200 stopni

bułeczki piec ok 15-20 min, można przed upieczeniem smarować roztrzepanym jajkiem aby nabrały apetycznej, błyszczącej skórki.

1 ... 11 , 12 , 13 , 14 , 15
 
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne