Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
poniedziałek, 15 lipca 2013

Mówię, ze to deser dla niezdecydowanych... Sernik czy czekoladowe? A może warto wziąć coś z owocami skoro pełnia sezonu? A gdyby tak mieć wszystko w jednym? Ultrasłodkie sernikobrownies z kwaskowym akcentem idealne na dekadencko leniwe, letnie popołudnie...  Najlepiej w towarzystwie mocnej czarnej kawy. Na kanwie przepisu Dorotus.

składniki:

180g gorzkiej czekolady,

200g masła,

350g cukru pudru,

5 jajek,

120g mąki pszennej,

400g sera 3 krotnie mielonego (lub "z wiaderka"),

1 łyżeczka pasty z wanilii,

dwie garście malin

przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia,

miękkie masło i 250g cukru utrzeć do białości,

Dodać 3 jajka (po jednym) dalej miksując.

Wlać czekoladę, na koniec wsypać mąkę i wymieszać.

Pozostały cukier utrzeć z serkiem, 2 jajkami i wanilią.

3/4 masy czekoladowej wyłożyć do tortownicy (śr. 25 cm). Na wierzch wyłożyć masę serową i przykryć pozostałą masą czekoladową*. Na wierzchu ułożyć owoce.

Piec w temp 170 stopni 45-60 minut.

*jest to dość trudne, bo masa czekoladowa jest cięższa i gęstsza od serowej, wiec ja zrobiłam w miarę równomierne "kleksy" zamiast dokładnie rozsmarowywać.

Smacznego!

 

 

czwartek, 11 lipca 2013

To danie inspirowane propozycją z Kwestii Smaku podałam na przystawkę podczas proszonego obiadu. Niewymagające w przygotowaniu (składniki można przygotować wcześniej) powstaje w ciągu 10 minut w piekarniku gdy goście piją aperitif... A nieszablonowością i idealną kompozycją smaków intryguje i zachęca do spróbowania.

składniki na 4 porcje:

ok 200g serka rolady koziej pleśniowej (4 kawałki o wysokości 2,5-3 cm),

garść płatków migdałów,

1 jajko,

łyżka wody,

ziarna owocu granatu,

liście rozmarynu,

świeżo zmielony pieprz,

liście rukoli lub roszponki (do podania)

składniki na sos:

4 łyżki kremu z octu balsamicznego (lub samego octu)

2 cm kłącza imbiru,

łyżka dżemu jeżynowego bez pestek lub soku jeżynowego (względnie malinowego).

przygotowanie:

przygotować sos:

ocet balsamiczny lub krem podgrzać w garnuszku z galaretką lub sokiem, dodać starty imbir, kilka pokrojonych listków rozmarynu. Jeśli sos jest zbyt gęsty - dodać trochę wody, jeśli zbyt rzadki - odparować podgrzewając. Ostawić do czasu podania.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Jajko roztrzepać z łyżką wody.

Plasterki sera obtoczyć z każdej strony w jajku a następnie w płatkach migdałowych.

Układać w na papierze w blaszce do pieczenia. Zapiekać przez 10 min w piekarniku - do zbrązowienia płatków.

Przed podaniem podgrzać sos i zrobić z niego na talerzach dekoracyjne kleksy. Na sosie układać serki wraz z owocami granatu. Ozdobić listkami świeżego rozmarynu i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Każdą porcję uzupełnić kilkoma listkami rukoli.

Smacznego!

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne