Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
piątek, 16 maja 2014

Niby zwykłe bułeczki ale okropnie je lubię. Najbardziej chyba to odrywanie pozrastanych ze sobą ślimaczków - po to by delektować się maślano-cynamonowym aromatem i chrupać cukrową skorupkę. Na deszczowe popołudnie. Takie jak dziś.

składniki:

na ciasto:

3 szklanki mąki,

50g świeżych drożdży,

3 łyżki cukru,

szklanka mleka (u mnie roślinne) lub letniej wody,

porządna łyżka masła,

szczypta soli.

na nadzienie:

5 łyzek brązowego cukiru,

50g masła - roztopionego,

czubata łyzeczka cynamonu.

przygotowanie:

Drożdże rozrobić w mleku/wodzie, dodać cukier i odczekać chwilę aż "ruszą".

Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, przesiać mąkę.

Wyrabiać ciasto przez ok 10 min - aż nie bedzie się kleić i zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętosci 1-1,5h.

Po tym czasie ciasto rozwałkowac formując prostokąt. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwijać wzdłuż węższegoz  boków.

Odkrajać plasterki - ślimaczki grubości ok 2,5-3cm.

Układać w formie do pieczenia w sporych odstępach od siebie - sporo urosną. Pozostawić do napuszenia na ok 30 min.

Piec w 180 stopniach do zrumienienia (ok 20-30 min).

Smacznego!

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne