Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
piątek, 19 kwietnia 2013

Istnieje pewien sposób narracji, który pozostaje szczególnie zrozumiały dla podgrupy gatunku ludzkiego jakim są rodzice...

- Mamo, czy mogę zrobić dom z tego koca?

- Oczywiście.

po upływie ok 1,5 minuty:

- Już!

- O! tak szybko? To pokaż mi ten swój dom...

- Popatrz!

- A gdzie jest dach?

- To jest dom kabriolet!

Po chwili, wchodząc na krzesło Mały oznajmia:

- A teraz wchodzę do piwnicy!

- Do piwnicy? To u ciebie wchodzi się do piwnicy na górę?

- Tak, jak u dziadka!

- U dziadka po schodach wchodzi się na strych!

- To u mnie właśnie jest piwnica, która nazywa się strych!

I jak tu polemizować z tego rodzaju logiką?

Z cyklu podwieczorek raczej dla dorosłych*: domowe trufle. Na przepis wpadałam kilkakrotnie, inspirował mnie więc od dość dawna i w końcu spróbowałam: warto było!

składniki:

125g serka marscapone (0,5 standardowego opakowania),

100g dobrej jakości, gorzkiej czekolady,

łyżka likieru kawowego,

łyżka bardzo mocnego espresso (lub ostatecznie łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w łyżce wrzątku)

wiórki kokosowe, mielone migdały, kakao lub inny dodatek smakowy do obtaczania,

przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.

Serek ubić przez chwilę blenderem z trzepaczką-rózgą.

Do serka dodać rozpuszczoną czekoladę, kawę i likier - wymieszać ubijając blenderem.

Masę schłodzić w lodówce przez ok 45 min.

Po tym czasie ze stężałej masy formować kulki-grudki i obtaczać w posypkach.

Przechowywać w lodówce (jeśli w ogóle zaistnieje potrzeba przechowywania).

* w wersji dla dzieci można zrezygnować z kawy i likieru a zastąpić je np 2 łyżkami mleka a dla aromatu dodać ekstrakt z wanilii.

wtorek, 16 kwietnia 2013

 

Sycąca sałatka z aromatyczną, orientalną nutą. Dla miłośników arabskich smaków, strączków albo tych, którzy jeszcze nie wiedzą, ze je lubią - próbując takiej kompozycji smaków łatwo dać się uwieść... U nas z powodzeniem stanowi sycącą i zdrową kolację!

składniki:

100g brązowej soczewicy,

100g brązowego ryżu,

pęczek natki,

oliwa z oliwek,

0,5 łyżeczki pieprzu cayenne,

1 łyżeczka curry,

0,5 łyżeczki mielonego kuminu lub garam masala,

sól.

przygotowanie:

Soczewicę i ryż ugotować do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

Pietruszkę umyć, przeprać i drobno posiekać.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem w misce. Dodać przyprawy i polać 2-3 łyżkami oliwy z oliwek (najlepiej tuż przed podaniem - oliwa zachowa najwięcej walorów odżywczych).

Sałatkę przechowywać w lodówce, dobrze przygotować ją kilka godzin przed podaniem aby smaki się "przegryzły".

Smacznego!

 

czwartek, 11 kwietnia 2013

Szybkie krewetki z warzywami i azjatyckimi akcentami. Trawa cytrynowa, chili, imbir, sos sojowy i rybny. Szybko, smacznie i zdrowo. Dla nienasyconych warto podać także makaron ryżowy lub sojowy.

składniki na 1 porcję:

kilka krewetek,

2 łodygi selera naciowego,

kilka gałązek kolendry,

pół strąka ostrej papryczki,

1,5 cm kłącza imbiru,

1 łyżka sosu sojowego,

0,5 łyżki sosu rybnego

1 łyżka oleju,

1 łyżka octu ryżowego,

łyżeczka sezamu,

azjatycki makaron ryżowy lub sojowy (w treściwszej wersji dania).

przygotowanie:

Papryczkę posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce.

Seler umyć i pokroić.

Przygotować krewetki: mrożone rozmrozić, świeże oczyścić.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić przyprawy. Po kilku sekundach dodać krewetki i podsmażyć.

Dodać seler. Podsmażyć, gotować na patelni 10-15 min.

Jeśli preferujemy danie treściwsze - w tym momencie dodać przygotowany azjatycki makaron.

Pod koniec gotowania dodać sos sojowy i rybny. Skropić octem ryżowym.

Gotową potrawę wyłożyć na talerz, posypać posiekaną kolendrą i sezamem. Można doprawić olejem sezamowym.

 

niedziela, 07 kwietnia 2013

Kolejny wypróbowany sposób na moją ulubioną ciecierzycę. Warzywne burgery które są jednocześnie pyszne, sycące i zdrowe! Smakują nawet zatwardziałym mięsożercom!

składniki:

100g suchej ciecierzycy,

duża garść świeżego szpinaku,

łyżka mielonego lnu (lub jajko),

pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,

łyżeczka curry w proszku,

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,

pół dużej lub 1 mała cebula,

ząbek czosnku,

olej do smażenia (lub pieczenia),

sól i pieprz,

bułka tarta lub sezam - do obtoczenia.

przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć 12 h i ugotować do miękkości jak w tym przepisie na hummus z dodatkami.

Szpinak umyć i porwać liście na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić przyprawy i przesmażyć przez kilkanaście sekund, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Zmniejszyć ogień i zeszklić cebulkę.

Dodać szpinak i wymieszać by zmiękł. Po chwili patelnię zdjąć z ognia i wystudzić zawartość.

Ciecierzycę zmiksować na gładką pastę, dodać mielony len lub jajko i zawartość patelni oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać lub jeszcze raz lekko zmiksować. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju lub wody - jeśli masa byłaby za sucha lub lnu - gdyby była za rzadka.

Z masy formować burgery i obtaczać je w bułce tartej albo sezamie.

Smażyć na oleju na złoty kolor lub piec w piekarniku na blasze wysmarowane tłuszczem ok 40 min w temp 180 stopni.

Podawać z surówką lub sałatką z pozostałego nam szpinaku.

Smacznego!

piątek, 05 kwietnia 2013

Zdrowa, bo bez majonezu za to z pysznymi orzechami i superzdrowym olejem lnianym. No i seler - bogaty w składniki i witaminy korzystnie wpływające na myślenie, koncentrację, urodę i płodność :) Moim zdaniem o niebo lepsza od tradycyjnej wersji. Polecam wszystkim cierpiącym na tzw "przednówku" z powodu braku świeżych witamin i nie akceptującym pędzonych nowalijek...

składniki:

niezbyt duży korzeń selera (300-400g)

garść orzechów włoskich,

garść suszonych śliwek,

małe jabłko,

sól i pieprz,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

2 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno (lub innego, zdrowego oleju np orzechowego, z pestek dyni),

przygotowanie:

Seler obrać, umyć, włożyć do garnka i zalać wodą tak aby przynajmniej w 3/4 był nią przykryty.

Wodę zagotować, obrucić seler by z każdej strony był przez chwilę zanurzony we wrzątku. Zgasić pod garnkiem i zostawić do ostygnięcia.

Gdy seler ostygnie wyjąc go z wody i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Dodać sól i pieprz do smaku. 

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce - dodać do surówki.

Posiekać śliwki i orzechy - wymieszać z pozostałymi składnikami.

Dodać jogurt i olej*. Wymieszać i podawać.

* olej najlepiej dodawać tuż przed podaniem gdyż jego właściwości zdrowotne szybko "uciekają" w trakcie ekspozycji na światło.

 

13:47, jfloryan
Link Dodaj komentarz »
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne