Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
niedziela, 31 marca 2013

Niezaprzeczalnym królem wielkanocnego stołu w moim domu rodzinnym od zawsze był mazurek kajmakowy. Szkopuł w tym, że żadna masa krówkowa ani gotowane przez 3 godziny mleko w puszce nie wypełnia dla mojej rodziny pojęcia "kajmak". Pod pojęciem kajmak rozumiemy gotowaną od podstaw, przez wiele godzin masę z mleka, cukru i masła... Dziwnym trafem przywilej wielogodzinnego mieszania mikstury bulgoczącej na kuchni przypada właśnie mnie...

Wesołych Świąt!!!

masa kajmakowa (najlepiej od razu podwoić ilość składników i zrobić 2 mazurki):

0,5 litra mleka 3,5%,

40dkg cukru,

100g masła,

0,5 szklanki orzechów włoskich.

przygotowanie:

Mleko zagotować w dużym, płaskim rondlu. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru.

Gotować odparowując mleczny syrop i mieszając raz po raz. W miarę gęstnienia mieszanie trzeba zintensyfikować, by pod koniec - gdy mleko jest odpowiednio zagęszczone - mieszać już cały czas (aby uniknąć przypalenia).

Masa jest gotowa, gdy upuszczona na talerzyk kropla kajmaku spływając zastyga (talerzyk lekko przechylamy).

Masę należy ostudzić ponownie mieszając. Gdy jest już tylko lekko ciepła wrzucić pokrojone w kostkę masło i wymieszać.

Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć orzechy i wylać masę. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego!!!

 

Tagi: wielkanoc
08:07, jfloryan , ciasto
Link Dodaj komentarz »
sobota, 30 marca 2013

Odkąd pamiętam w moim domu pascha wielkanocna miała kształt sernika na zimno a nie odciskanej na gazie górki. Nigdy więc nie miałam wątpliwości, ze tak chcę ją podawać. To jedna z tych potraw, które przygotowuję tylko raz w roku i nigdy ich nie kupuję... Pycha!

składniki:

1 kg białego sera chudego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie (lub z wiaderka),

20dkg niekwaśnej śmietany (jeśli używamy sera z wiaderka to pomijamy śmietanę),

2 żółtka z ugotowanych na twardo jaj,

40 dkg bakalii (rodzynek, moreli, migdałów orzechów, ew skórki pomarańczowej),

20 dkg cukru pudru,

20 dkg masła,

łyżeczka pasty z wanilii,

kakao lub tarta gorzka czekolada do posypania.

przygotowanie:

Bakalie umyć i pokroić.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Żółtka przetrzeć przez sitko do masy maślanej, dodać wanilię.

W dalszym ciągu ocierając dodawać po łyżce sera i śmietany.

Na końcu wmieszać bakalie.

Wyłożyć do formy (tortownicy lub pierścienia do deserów na zimno). Chłodzić w lodówce min 12 h.

Przed podaniem posypać tartą czekoladą lub kakao.

A tu z inną dekoracją...

Tagi: wielkanoc
08:17, jfloryan , deser
Link Komentarze (1) »
środa, 27 marca 2013

To danie z pewnością nie należy do moich ulubionych. W ogóle rzadko przyrządzam mięso - zwykle na zlecenie Dużego. Tak było i tym razem kiedy to wrócił z zakupów z łupem w postaci surowego mięsa :) Nie byłabym sobą jednak, gdybym nie przemyciła do obiadu porcji warzyw.

składniki na 2 porcje:

500g mostka cielęcego,

kilka cebul,

2 marchewki,

2 łyżko oleju roślinnego,

2 łyżki sosu sojowego,

2 ząbki czosnku,

pół małej ostrej papryczki,

sól (niekoniecznie ze względu na sos sojowy) i pieprz,

przygotowanie:

Jedną cebulę i papryczkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć praską lub drobno posiekać.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski. Posypać cebulą, papryczką i czosnkiem, polać sosem sojowym i 2 łyżkami oleju. Mięso ze wszystkich stron obtoczyć w składnikach marynaty, popieprzyć, i odstawić do lodówki na min 2h (ale może być i na całą noc).

Po tym czasie obrać pozostałe warzywa i pokroić na mniejsze kawałki.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso i wyłożyć na nie składniki marynaty.

Obłożyć warzywami.

Piec w temp 190 stopni przez ok godzinę. W miarę potrzeby podlewać wodą.

Smacznego!

poniedziałek, 25 marca 2013

O moim uwielbieniu ciecierzycy kiedyś już pisałam. Mój wypróbowany przepis na hummus podałam tu:. Inny sposób na to pyszne i pożywne warzywo - pyszną zupę też przedstawiałam (polecam, bo zima...  tfu!!! Wiosna nie rozpieszcza). Dziś alternatywny przepis na hummus z natką pietruszki i kuminem. Taki dodatek do chleba to nieocenione o tej porze roku źródło witamin i mikroelementów.

Składniki:

100g suchej ciecierzycy,

50g nasion sezamu (lub 2 łyżki pasty tahini)

łyżeczka soli morskiej,

2 łyżki oliwy z oliwek,

2 ząbki czosnku,

płaska łyżeczka mielonego kuminu,

szczypta ostrej papryki,

pół pęczka natki pietruszki,

Ciecierzycę namoczyć na 12-24h. Po tym czasie zmienić wodę i ugotować do miękkości. Wystudzić.

Sezam zmielić w młynku do kawy i wymieszać z oliwą.

Natkę drobno posiekać.

Wszystkie składniki wraz z przyprawami umieścić w blenderze i miksować na gładką masę.

Jeśli pasta wychodzi za sucha można dodać przegotowanej wody lub w wersji full wypas - tylko oliwę.

Podawać z chlebem pita, chlebem na zakwasie lub macą. Dobrze smakuje z dodatkiem rukoli lub rzeżuchy.

 



sobota, 16 marca 2013

 Alternatywa dla tradycyjnych pierogów czyli wiecznie żywa klasyka w nowym wydaniu. Wersja dla wegetarian i miłośników alternatywnych rozwiązań. Pełne składników odżywczych - w sam raz na przedwiosenny marazm.

składniki:

na ciasto:

500g maki pełnoziarnistej,

1 żółtko (w wersji wegańskiej można pominąć),

wrząca woda,

łyżeczka curry,

łyżka drobniutko posiekanej natki pietruszki,

sól

na nadzienie:

200g zielonej soczewicy,

300g pieczarek

1 cebula

łyżeczka curry

pół łyżeczki ostrej papryki

sól i pieprz

łyżka oleju lub masła.

przygotowanie:

Soczewicę zalać wrzątkiem i zostawić do ostygnięcia. Następnie odlać wodę, ponownie zalać niewielką ilością wrzątku i zagotować. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody.

Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na łyżce tłuszczu a następnie poddusić.

Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na patelni.

Wszystkie składniki farszu połączyć razem, dodać przyprawy i zmiksować blenderem (ale nie do zupełnej gładkości).

Mąkę wymieszać z przyprawami i zalać odrobiną wrzątku tak by lekko ją zaparzyć. Wymieszać łyżką, odczekać chwilę i dodać żółtko. Zagniatać nie klejące ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub wody.

Ciasto wałkować na grubość ok 3 mm, wycinać kółka za pomocą szklanki lub słoika, nakładać farsz i sklejać.

Gotować we wrzątku kilka minut - aż pierogi wypłynął na powierzchnię.

Smacznego!

 

 

jeśli zielona soczewica zalicza się do dań zielonych to dołączam do akcji "zielono mi"



wtorek, 12 marca 2013

 

Szybki obiad lub jeszcze szybsza kolacja. Gdy głodni wpadamy do domu, albo gdy mamy tylko 30 minut na przygotowanie i zjedzenie czegoś ciepłego. Jedna z moich ulubionych kompozycji - pleśniowy ser i orzechy włoskie w połączeniu z ostrą rukolą. Pycha.

składniki na 1 porcję:

50g makaronu razowego,

20-30g sera pleśniowego

1 cebulka dymka,

50 ml mleka,

łyżeczka masła,

łyżeczka mąki,

sól i pieprz,

garstka orzechów włoskich,

garść rukoli,

oliwa,

kilka winogron (niekoniecznie)

przygotowanie:

Makaron ugotować al dente.

Dymkę zeszklić na maśle, oprószyć mąką i dodać mleko - dokładnie mieszać aby w beszamelu nie zrobiły się grudki.

Doprawić solą i pieprzem.

Do sosu dodać makaron - wymieszać.

Dodać rukolę, pokruszony ser, winogrona i połowę orzechów. Ponownie wymieszać.

Wyłożyć na talerz. Doprawić oliwą z oliwek, posypać resztą orzechów i ewentualnie dodatkowym serem

Smacznego!

czwartek, 07 marca 2013

Swoje uwielbienie dla znanych cukierków, które "rozpuszczają się w ustach, a nie w dłoni" Duży praktykuje z upodobaniem. I w ogóle mu nie wierzę, gdy twierdzi, że powodem konsumpcji całej paczki na raz są antyrakowe właściwości jednego ze składników niebieskiego barwnika użytego do barwienia cukrowej posypki. Tak czy siak, dzisiejsze ciasteczka z dedykacją dla Dużego.

składniki:

80 masła,

50g cukru,

łyżeczka proszku do pieczenia,

120g mąki pszennej,

80g cukierków

przygotowanie:

Masło rozpuścić i wystudzić.

Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem, wsypać cukierki.

Wlać ostudzone masło, wymieszać.

Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze i lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 10-12 minut (do złotego koloru).

Zdejmować z blachy po wystudzeniu (początkowo są bardzo miękkie).

 

Tagi: bez jajek
07:30, jfloryan , ciastka
Link Komentarze (4) »
wtorek, 05 marca 2013

Nie mogę uwierzyć, że Mały skończył trzy lata... Pewnie jeszcze wiele razy to powtórzę, ale tak jest. Z tej okazji popełniłam dwa torty. Do przedszkola i na przyjęcie w domu. Dekoracja z lukru plastycznego. - tematyka oczywiście motoryzacyjno-kolejowa :) Oba bez nabiału.

Tort domowy - z pociągiem - to biszkopt królowej Wiktorii z kremem chałwowym.

Tort do przedszkola (z samochodami) dla dzieci był ciastem marchewkowym z tego przepisu.

sobota, 02 marca 2013

Kolejny sposób na weekendowe śniadanie. Wystarczy chwila, by nietradycyjnie podać klasyczne jajka sadzone. 

składniki (na 1 porcję):

2 jajka (najlepiej od szczęśliwych kur)

2 kromki chleba tostowego

sól i pieprz

masło i oliwa (lub samo masło klarowane)

rukola, pomidory, rzeżucha lub rzodkiewki (do podania)

przygotowanie:

Patelnię rozgrzać.

W kromkach chleba wyciąć za pomocą szklanki lub foremki do ciastek dziurki.

Na patelnię wlać odrobinę oleju i włożyć łyżeczkę masła - w towarzystwie oleju masło się nie przypali. Włożyć kromki chleba i zrumienić z jednej strony a następnie przewrócić na drugą stronę.

Ostrożnie wbić po jednym jajku do każdej kromki. Posolić i popieprzyć. Poczekać do preferowanego stopnia ścięcia jajka.

Środki kromek też przysmażyć.

Podawać w towarzystwie świeżych warzyw. Podsmażone środki można podać dodatkowo np. z konfiturą.

Tagi: jajka
10:28, jfloryan , śniadanie
Link Komentarze (2) »
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne