Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
niedziela, 22 grudnia 2013

Zimą zawsze nachodzi mnie na pstrąga. To chyba skojarzenie z gór, gdzie podczas zimowych wypadów pieczony pstrąg na obiad jest zwykle punktem obowiązkowym... Wiec z okazji pierwszego dnia zimy, (mimo braku zimy) na obiad genialny w swej prostocie pstrąg pieczony z natką pietruszki, cytryną i aromatycznymi ziemniakami!

składniki (2 porcje):

2 nie przerośnięte, wypatroszone i oczyszczone pstrągi (każdy ok 350g),

cytryna,

łyżka masła,

pół pęczka natki pietruszki,

sól i pieprz,

1 ząbek czosnku,

5 średnich ziemniaków (lub wg potrzeb więcej),

2 łyżki oliwy z oliwek,

0,5 łyżeczki ostrej papryki lub 1 łyżeczka tymianku albo rozmarynu,

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Przygotować ziemniaki: obrać, umyć i pokroić w ósemki, obtoczyć w przyprawach i ziołach, polać oliwą i w żaroodpornym naczyniu piec w piekarniku przez ok 20 min. przed włożeniem ryb.

Pstrągi umyć i natrzeć solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny.

Do każdego pstrąga włożyć gałązkę natki pietruszki, plasterki czosnku i plasterek cytryny.

Każdą tuszę ułożyć na oddzielnym kawałku folii aluminiowej, obłożyć plasterkami cytryny, posypać posiekaną natką i ułożyć kawałeczki masła. Zawinąć "w papiloty".

Gdy ziemniaki są w piecu ok 20-30 min, wstawić rybę. Piec w 200 stopniach przez ok 30 min (ziemniaki 50-60).

Podawać z dodatkową cząstką cytryny i np. sosem jogurtowo-czosnkowym.

Smacznego!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne