Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
czwartek, 28 listopada 2013

Okrę (bamyę) poznałam wiele lat temu w czasie pobytu w Grecji. Widząc w hotelowej restauracji coś nieznajomego natychmiast postanowiłam spróbować... I był to strzał w dziesiątkę! Odtąd jadłam okrę prawie codziennie - aż do samego wyjazdu :) Potem zaczęłam poszukiwania okry w Polsce... Można ją znaleźć zapuszkowaną, unurzaną w occie, suszoną... Ale nigdy nie spotkałam w Warszawie świeżej. Nawet w indyjskiej i irańskiej restauracji choć okra figuruje w menu, po zamówieniu dostaliśmy jedynie marynowaną po przeróbkach... Aż tu Duży przywiózł ją ostatnio od naszych zachodnich sąsiadów... Ten niezwykle cenny dla nas łup przyrządziłam na sposób, który tak bardzo mi smakował - po Grecku. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Grecka" nabytej w Grecji na turystycznym straganie, ale wydrukowanej po polsku (z wesołymi błędami) :)

składniki:

500g świeżej okry,

400g pomidorów pelati,

2 ząbki czosnku,

mała cebula,

0,5 łyżeczki nasion kolendry,

sól i pieprz,

3 łyżki octu,

1 łyżka oleju,

0,5 filiżanki oliwy.

Przygotowanie:

Okrę umyć, odciąć końcówki i pokroić na 3-4 cm kawałki.

Zagotować 0,5 litra wody i dodać ocet. Wrzucić okrę i gotować 3 min. Odcedzić i opłukać warzywa.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać utłuczona w moździerzu kolendrę i pieprz, posiekany czosnek i cebulę.

Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory, zagotować.

Następnie dodać okrę i gotować do miękkości ok 30 min. Ważne by warzywa nie rozgotować.

Pod koniec gotowania dodać oliwę i dokładnie wymieszać.

Podawać gorące jako dodatek do dania głównego albo jako samodzielne danie np z ryżem.

Smacznego!

 

 Surowa okra. Przypomina odrobinę paprykę, ale trudno ją pomylić z czymś innym z uwagi na gwiazdkowaty przekrój.

Okra gotowa do konsumpcji :)

niedziela, 10 listopada 2013

 

Jesienią dzieje się ze mną coś takiego, ze ze słodyczy mam ochotę wyłącznie na czekoladę. Lody idą w odstawkę, za innymi słodyczami nie przepadam, ale moc czegoś mega czekoladowego doładowuje moje jesienne baterie... Tak było też w tym przypadku: zmęczona intelektualnym wysiłkiem na który sama się naraziłam ;) zapragnęłam czegoś extra czekoladowego. Pobiegłam do lodówki, znalazłam pozostałe od czegoś białko jajka i gorzką czekoladę. Powstał szybki zapiekany czekoladowy mus-suflet, który zaspokoił moją żądzę...

składniki:

4 kostki czekolady gorzkiej o jak największej zawartości kakao,

łyżeczka stewii (lub 2 łyżeczki cukru),

płaska łyżeczka kakao,

2 białka,

łyżeczka masła lub oleju,

przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i słodzidło, odstawić do wystudzenia.

Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie, po łyżce dodawać do masy czekoladowej.

Wyłożyć do żaroodpornych kokilek lub foremek na muffinki (wysmarowanych odrobiną tłuszczu i podsypanych bułką tartą).

Piec w 180 stopniach przez 8 minut.

Konsumować natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

 

Tagi: czekolada
12:14, jfloryan , deser
Link Komentarze (2) »
piątek, 08 listopada 2013

 

Mały o 22 po raz n-ty wychodzi z łóżka i podchodzi do mojego biurka:

- Mamo, co robisz?

- pracuję!

- a dlaczego nie pracujesz w prawdziwej pracy?

- ???! A jaka to jest "prawdziwa praca?"

- no taka jak moja: ze ja idę... do przedszkola...

Mimo, ze dla niektórych moja praca nie wygląda na prawdziwą, to ja szczerze lubię pracować... A do tej czasem nawet bardzo intensywnej (W mojej opinii) pracy niezbędna mi jest koncentracja, do której z kolei niezbędnie potrzebuję odpowiedniej dawki witamin i minerałów... Pyszny i odżywczy koktajl witaminowy, słodki naturalną słodyczą jest świetnym ich źródłem. Green Monster II, kuzyn Green Monstera.

składniki:

Połowa naci z jednego selera naciowego,

0,5 jabłka lub gruszki,

50ml mleka roślinnego,

150ml wody mineralnej,

1 łyżeczka siemienia lnianego,

ok 8 listków świeżej stewii

przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania pożądanej, gładkiej konsystencji.

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne