Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
czwartek, 29 listopada 2012

 

Jeśli tort makowy to najlepiej z kremem kawowym. Kojarzy mi się z okołoświatecznymi, zimowymi przyjęciami... Więc skoro przyszło mi do głowy go zrobić to znaczy, że to już ten czas... Polecam miłośnikom makowców i kawy w deserach. Tort rośnie pięknie i nie opada, jest wilgotny i doskonale daje się kroić na blaty.

składniki:

9 jajek

1 szklanka cukru

470g mielonego suchego maku

3 łyżki bułki tartej

3 łyżki płynnego miodu

na krem:

300g masła

2 jajka

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

szklanka cukru

na poncz:

szklanka mocnej herbaty

3 łyżki rumu

na polewę czekoladową:

100g gorzkiej czekolady

2 łyżki masła

przygotowanie:

Ciasto najlepiej przygotować kilkanaście godzin przed krojeniem go na blaty.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), boki wysmarować tłuszczem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka schłodzić, żółtka ubić z cukrem przez kilka minut do osiągnięcia jasnożółtej puszystej masy.
  • Do kogla-mogla dodać suchy mak oraz miód i wymieszać na niskich obrotach.
  • Ubić pianę z białek i bardzo delikatnie, za pomocą szpatułki wymieszać z masą makową.
  • Wyłożyć do tortownicy, wyrównać, włożyć do piekarnika i piec ok 45-60 min.

przygotowanie kremu:

Wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową

  • Na parze (miskę stawiamy na garnku z gotującą wodą tak by miska nie dotykała wody) ubić jajka* z cukrem za pomocą trzepaczki, dodać kawę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną bazę kremu wystudzić.
  • Miękkie masło ubić w misie miksera do puszystości, stopniowo w 3 porcjach dodawać syrop kawowy i mieszać do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.

przygotowanie polewy:

  • czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia się go.

wykonanie tortu:

Tort przekrawamy na 3 blaty.

Poncz wykonujemy dodając rum do zimnej herbaty. Kilkoma łyżkami polewamy pierwszy z blatów a następnie wykładamy 1/3 kremu.

Przykrywamy drugim blatem i czynności powtarzamy. Trzecią porcję kremu na ostatnim blacie polewamy dodatkowo czekoladowym ganache.

Ozdabiamy według upodobania :)

*najpierw należy wymieszać jaja z cukrem i dopiero stawiać na parze aby uniknąć ścięcia się jajek - jajecznicy nie chcemy :)

Tagi: kawa mak
00:00, jfloryan , tort
Link Komentarze (7) »
wtorek, 27 listopada 2012

Szarlotka ma to do siebie, że można ją przyrządzić na tysiąc sposobów. Każda rodzina ma "swoją" szarlotkę i nikogo nie dziwi, że to popularne ciasto w każdym domu wygląda troszkę albo nawet zupełnie inaczej. Uniwersalność ciasta przejawia się też w tym, że można je przygotować w przeróżnych wariantach, z różnej mąki, odmian jabłek, można dodawać lub odejmować dodatki a efekt i tak zwykle jest pyszny. U mnie tym razem zdrowsza, razowa szarlotka z owsianą kruszonką i pianą z białek.

składniki:

na ciasto:

2 żółtka

100g masła

3/4 mąki pszennej tortowej

3/4 mąki razowej (pszennej lub żytniej)

porządna garść brązowego cukru

3 duże jabłka

1/2 łyżeczki cynamonu

na pianę:

2 białka

3 łyżki cukru

na kruszonkę:

3 łyżki masła

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych lub rozdrobnionych górskich

2 łyżki brązowego cukru muscovado (można zastąpić zwykłym brązowym)

przygotowanie:

Masło, mąki,żółtka i cukier zagnieść szybko, zlepić z ciasta kulę i włożyć na 30 min do lodówki.

Jabłka umyć, obrać, pokroić i udusić w małej ilości wody, dodać cynamon i (opcjonalnie) łyżkę cukru.

Miałka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.

Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć razem do momentu otrzymania kruszonki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremkę i zapiec przez ok 15 min.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na nie pianę, po wierzchu posypać kruszonką.

Piec przez ok 25 min do zezłocenia kruszonki, jeśli wierzch spieka się zbyt szybko, można zmniejszyć temperaturę aby piana z białek miała czas się zapiec.

 Smacznego!!!

sobota, 24 listopada 2012

Na gołąbki chodziło się do babci... Na codzienny, nie niedzielny obiad. Ale do babci! Nazywano je w moim domu czasem też kapustą faszerowaną. Lubię wracać do tych smaków... Koniecznie z ziemniaczkami z wody i koperkiem... mmmm... Wbrew pozorom jest to danie proste do wykonania, wymaga jedynie "załapania" o co chodzi ze zdejmowaniem liści z kapusty i długiego, powolnego gotowania.

składniki:

główka kapusty (niezbyt duża)

30 dag zmielonego mięsa z indyka

30 dag zmielonej wieprzowiny

słoiczek koncentratu pomidorowego (większy)

10dag ryżu

sól i pieprz

kminek

otarta bazylia

przygotowanie:

Główkę kapusty umyć i włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 10 min. Po tym czasie główkę wyjąć z wody i delikatnie zdjąć zewnętrzne liście. Gdy liście nie będą już odchodzić kapustę ponownie zanurzyć we wrzątku i gotować kolejne kilka minut. Powtarzać czynności aż do uzyskania odpowiedniej ilości liści.

Ryż ugotować i wystudzić.

W dużej misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mięsa, dodać przyprawy i ugotowany ryż.

Farsz układać na liściach kapusty i zawijać składając brzegi liścia do wewnątrz.

Na dno dużego garnka włożyć kilka liści kapusty (np te których nie udało nam się zdjąć w dobrym stanie). Następnie bardzo ciasno, jeden przy drugim układać zawinięte gołąbki w kolejne warstwy.

Koncentrat pomidorowy rozprowadzić w szklance wody i sosem zalać kapustę w garnku, dosypać łyżeczkę kminku.

Gotować ok. 3 godzin do całkowitej miękkości gołąbków - a zwłaszcza kapusty.

Smacznego!!!

wtorek, 20 listopada 2012

Późna jesień, szaro, ponuro i sennie. Parki pustoszeją, złote liście zamieniły się w burą breję, fontanny śpią już snem zimowym a nagie drzewa pełne kraczących czarnych ptaszysk nie zachęcają do spacerowania. Spowalniam, chętnie zostaję w domu albo ociągam się przed każdym wyjściem aby chwilę dłużej pobyć w cieple. W takie dni chętnie wzmacniam się aromatyczną kawą i czymś co wyjątkowo lubię... Klasyczne rożki z ciasta francuskiego z jabłkami to moje prawdziwe comfort food.

Przepis Dorotus z moją modyfikacją.

składniki:

2 słodkie jabłka typu szara reneta

opakowanie dobrego ciasta francuskiego

rodzynki

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu

sok z połowy cytryny

cukier puder

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i wanilię oraz rodzynki.

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty preferowanej wielkości (zależnie od tego jakiej wielkości rożki chcemy mieć).

Farsz układać na połowie kwadratów z ciasta, przykrywać drugą połową i sklejać.

Piec w gorącym piekarniku do rozwarstwienia się ciasta i uzyskania złotego koloru.

Można polukrować przygotowując lukier z cukru pudru i odrobiny wrzątku.

 

piątek, 16 listopada 2012

Tartę z tego przepisu kultywuję od lat z niezmiennym upodobaniem. Gdy zrobiłam ją po raz pierwszy Duży zażądał powtórki i na drugi dzień piekłam ją znów. Z czasem pierwotny przepis uległ różnym modyfikacjom, więc podaję wersję aktualną. Wyjątkowy charakter nadaje potrawie dodatek tymianku, wiec należy o nim bezwzględnie pamiętać. Jest to danie dość lekkie, bo spód nie zawiera masła ale nadal bardzo sycące...

składniki:

na spód:

250g mąki (daję 150 razowej i 100 pszennej)

150g sera białego

1 jajko

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka tymianku

3 łyżki oleju

nadzienie:

400g dyni

150g sera białego

100g sera żółtego

2-3 jajka

łyżka oleju

1/4 pęczka natki pietruszki

pęczek dymek ze szczypiorem

papryka ostra w proszku

sól i pieprz

pestki dyni lub słonecznika

przygotowanie:

Ser biały przecisnąć przez praskę lub starannie rozgnieść widelcem, dodać mąkę, proszek, jajko, tymianek, sól i olej. Zagnieść. Włożyć do lodówki.

Dynię pokroić w kostkę o boku 1-2 cm, cebulki oczyścić i pokroić razem ze szczypiorem.

Warzywa podsmażyć na łyżce oleju a następnie poddusić przez ok 15 min po czym lekko przestudzić.

Ser biały przeznaczony na nadzienie rozgnieść, dodać do niego jajka, pokrojony w kostkę żółty ser, natkę pietruszki, sól, pieprz i paprykę.

Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.

Do masy serowo-jajecznej dodać dynię z cebulkami. Wymieszać delikatnie ale dokładnie.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Formę na tartę posmarować olejem, wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować (podsypując mąką w miarę potrzeb) i wyłożyć nim formę.

Farsz wyłożyć na spód. Posypać prażonymi pestkami.

Piec ok 45 minut aż farsz będzie ścięty a brzegi ciasta rumiane.

Smacznego!!!

środa, 14 listopada 2012



Zaproszenie do zabawy dostałam od Magdy z Coolinarnych eksperymentów.

Zabawa polega na odpowiedzi na 11 zadanych przez zapraszającego pytań, zaproszeniu kolejnych osób i zadaniu im kolejnych, własnych pytań.

Poniżej pytania, które zadała mi Magda. Moja odpowiedź pod spodem.

1. Nowy Jork czy Nowa Zelandia?

2. Na piechotę czy samochodem?

3. Książki czy kino?

4. Na słodko czy na słono?

5. Wieś czy miasto?

6. Ulubione danie?

7. Kulinarne eksperymenty czy wypróbowane przepisy?

8. Kuchnia włoska czy francuska?

9. Zimne piwko czy wytrawne wino?

10. Sauna czy hammam?

11. Ekonomia czy ekologia?

Przez NOWY JORK na PIECHOTĘ, po drodze KINO, SŁONY lunch i zwiedzanie MIASTA. Później PIEROGI dla posilenia według EKSPERYMENTALNEGO przepisu KUCHNI FRANCUSKIEJ do tego WYTRAWNE WINO, potem HAMMAM, byle EKOLOGICZNY ale i EKONOMICZNY.

Ja do zabawy zapraszam autorki poniższych blogów:

1. Feed me better

2.bistromama

3. Słodkie fantazje

4. Cioccolato Gatto

5. Słodka babka

6. Lekko w kuchni

7. Co na wege obiad?

8. W kuchennym raju

9. Matka, żona i kucharka

10. Zielona kuchnia

11. Ciastko z marzeń

 A oto moje pytania:

1. dla kogo prowadzisz blog o gotowaniu?

2. jedna rzecz, która jest Twoją codzienną radością?

3. twój sposób na relaks?

4. twój ulubiony drink?

5. dzieci czy kariera?

6. sernik czy szarlotka?

7. Twoje ulubione miasto to...

8. palmy czy świerki?

9. woda gazowana czy nie?

10. zakupy czy kawiarnia?

11. Mikołaj czy Gwiazdor?

wtorek, 13 listopada 2012

Kolejna propozycja na zagospodarowanie uniwersalnej dyni. Sernik dyniowy z przepisu, który wiele lat temu dostałam wprost z USA. Deser tradycyjnie przyrządzany z okazji Święta Dziękczynienia. W Polsce ten smak stanowi doskonałe preludium korzennych, bożonarodzeniowych wypieków...

składniki:

na spód:

150g kruchych ciastek

50-70g masła

na masę serową:

1,5 szklanki puree z dyni

200g brązowego cukru

5 jajek

750g serka kremowego (używam wiaderkowego sprawdzonej firmy)

3 łyżki soku z cytryny

łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki imbiru

1/4 łyżeczki goździków

przygotowanie:

Tortownicę o średnicy ok 23 cm wyłożyć starannie folią aluminiową (spód), boki wysmarować masłem.

Masło rozpuścić i wystudzić. Ciastka pokruszyć miksując je w malakserze. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać.

Masą o konsystencji piasku wyłożyć dno tortownicy i włożyć ją do lodówki.

Ser zmiksować z puree z dyni i cukrem. Dodać przyprawy i sok z cytryny.

Gdy składniki są połączone dodawać po jednym jajku i mieszać na wolnych obrotach - należy uważać, by nie napowietrzyć zbytnio ciasta.

Gotową masę wyłożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni w kąpieli wodnej 1,5-2 godzin (upieczony sernik jest sprężysty gdy dotykamy go z wierzchu patyczkiem).

W czasie pieczenia należy unikać otwierania piekarnika.

Studzić w uchylonym piekarniku.

Po całkowitym ostudzeniu włożyć do lodówki gdzie ciasto należy chłodzić minimum 12 godzin - wtedy osiąga właściwą konsystencję i smak!

Smacznego!

niedziela, 11 listopada 2012

Uwielbiamy grzanki. Robię je w różnych wersjach: jako tosty, zapiekanki, bruschetty, trójkąty ze zgrzewającego tostera... Z bułki lub białego chleba to klasyka, z pumpernikla - lekka ekstrawagancja. Podobnie z chleba na zakwasie. Tym razem jednak zrobiłam chleb wyłącznie w celu przygotowania z niego grzanek. Były naprawdę pyszne i chleb był zdecydowanie do tego celu - na zimno nie smakował jakoś nadzwyczajnie, za to po "stostowaniu" rozwijał pełnię wdzęku :) no i był o niebo lepszy od tostowego "z paczki".

Zmodyfikowałam przepis z Pracowni Wypieków.

Składniki:

łyżeczka suszonych drożdży

300 g mąki pszennej

150g mąki pszennej razowej (typ 2000)

300-350ml wody

łyżka masła

łyżka mleka w proszku

1-2 łyżeczki soli

przygotowanie:

Mąkę, drożdże, sól i mleko wymieszać razem.

Dodać masło i wodę. Porządnie wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy znacząco urośnie (60-90 min) przełożyć do podłużnej blaszki starając się uformować równy bochenek. 

Posmarować olejem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Piec w 190-200 stopniach przez ok 30 min. Po tym czasie bochenek wyrzucić z foremki i piec jeszcze przez ok 15 min odwrócony do góry nogami.

 

Początkowo chleb jest dosyć wilgotny i porządne wysuszenie go na grzanki chwilę trwa, ale warto poczekać. Nie należy też przechowywać bochenka w folii (jeśli ktoś ma taki zwyczaj) - jeśli będzie mógł swobodnie "oddychać" zawinięty w papier lub ściereczkę, po kilku godzinach część wilgoci odparuje i grzanki będą się robić błyskawicznie :)

06:54, jfloryan , chleb
Link Komentarze (1) »
czwartek, 08 listopada 2012

Dynie z dyni. Ale nie masło maślane :) Zabawny sposób na wykorzystanie jednego z najbardziej uniwersalnych jesiennych warzyw. Idealne na prezent, albo dla dzieci. Inspiracja tu.

Składniki:

200g miękkiego masła

szklanka cukru pudru

szklanka puree z dyni*

łyżeczka pasty waniliowej

0,5 szklanki mielonych migdałów

1 łyżeczka soli

1łyżeczka cynamonu

0,5 łyżeczki przyprawy korzennej

2,5-3 szklanki mąki pszennej

ok 25 szt migdałów w skórkach

autorka podaje jeszcze pomarańczowy barwnik spożywczy - ja z niego zrezygnowałam

przygotowanie:

Dwie blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem - do uzyskania jasności i delikatności masy.

Dodać puree z dyni, wanilię, sól, przyprawy I mielone migdały. Ponownie utrzeć.

Dodać mąkę i wcierać do połączenia składników.

Z ciasta formować niewielkie kulki (każda z ok łyżeczki masy). Układać na blaszkach, przykryć folia spożywczą i włożyć do zamrażalnika aby stwardniały (autorka podaje 3 godziny, moje po 40 min były wystarczająco twarde).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Kulki wyjąć z zamrażalnika i niezbyt ostrym nożem zrobić wertykalne prążki J

Piec ok 15-20 min. do lekkiego zezłocenia. W jeszcze ciepłe ciastka wkłada po jednym migdałku tak by „udawał” ogonek (włożenie ich przed upieczeniem może powodować wypadanie ogonków z gotowych ciastek).

* o tym jak przygotować puree z dyni pisałam tu



wtorek, 06 listopada 2012


Ciasto z cukinią to jeden z lepszych psikusów jaki możemy zrobić zatwardziałym przeciwnikom warzyw. NIGDY nie orientują się co jedzą :) Takie są moje doświadczenia. A to ciasto w dodatku jest jeszcze bez tłuszczu! Zwolennicy tłustych serników nigdy nie chcieliby go tknąć gdyby wiedzieli co jedzą. A ciasto jest pyszne: intensywnie czekoladowe i wilgotne dzięki cukinii... Przepis podaję z moimi zmianami (adaptowany  stąd)



składniki:

300g startej na grubych oczkach cukinii

2 jajka

szklanka cukru

szczypta soli

1/4 szklanki musu jabłkowego (rozgotowane jabłko)

1 szklanka mąki pszennej razowej

1/2 mąki pszennej uniwersalnej

1/2 szklanki kakao

1,5 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

1/2 szklanki posiekanej ulubionej czekolady

na polewę:

pół tabliczki gorzkiej czekolady

2 łyżki masła

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180stopni.

Blaszkę o wymiarach 21x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Cukinię odsączyć na sitku.

Ciasto przygotować metodą muffinkową:

W jednym naczyniu wymieszać składniki mokre (jajka i mus jabłkowy) i cukier .

Do drugiego naczynia przesiać mąkę i kakao, dodać sodę, cynamon i sól.

Do składników suchych dodać mokre i wymieszać kilkoma ruchami.

Dodać cukinię i czekoladę, delikatnie wymieszać.


Przełożyć do foremki. Piec 30 - 40 min. - do suchego patyczka.

przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić razem masło i czekoladę. Polać ciasto.



 
1 , 2
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne