Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
sobota, 15 lutego 2014

Karnawał w tym roku wyjątkowo długi... I nie zamierzam go zmarnować. Wiec nim w Tłusty Czwartek przed cukierniami ustawią się kolejki po przymusowe pączki, ja zamierzam najeść się po uszy karnawałowych przysmaków. Faworki to mój numer jeden, serowe oponki są tuż za nimi, ale dziś inna, szybsza wersja przysmaków z ciasta serowego. Błyskawiczne racuszki z serka homo :)

składniki:

200g serka homogenizowanego naturalnego,

2 jajka,

0,5 łyżeczki pasty z prawdziwej wanilii,

1 łyżeczka drożdży instant,

2 łyżki cukru,

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mąki pszennej,

tłuszcz do smażenia.

przygotowanie:

Jajka wymieszać z serkiem i wanilią, dodać cukier i mąką wymieszaną z proszkiem i drożdżami.

W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz. Smażyć racuszki nakładając małe porcje łyżką.

Posypać cukrem pudrem lub drobnym cukrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego!

Tagi: karnawał
09:40, jfloryan , deser
Link Komentarze (2) »
środa, 05 lutego 2014

Co podarować łakomczuchowi w miejsce banalnego pudełka czekoladek? Małe, słodkie i urocze marcepanowe kartofelki! Dla fanów marcepanu i posiadaczy poczucia humoru :)

składniki:

200g migdałów bez skórki,

180g cukru pudru,

1 łyżka amaretto,

odrobina przegotowanej wody,

łyżeczka kakao,

0,5 łyżeczki cynamonu,

przygotowanie:

Migdały zmielić na proszek (tak aby nie było wyczuwalnych grudek. Do masy dodać cukier i amaretto. Zagnieść dodając jedynie tyle wody by powstała elastyczna ale nie klejąca masa.

Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę, by marcepan "odpoczął".

przygotowanie kartofelków:

Kakao i cynamon przesiać na talerzyk.

Z masy marcepanowej formować kartofelki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej nadawać im dość nieregularne kształty i odznaczać "oczka" za pomocą np. końcówki długopisu.

Delikatnie obtaczać w mieszaninie kakao i cynamonu. Nadmiar strzepać.

Kartofelki układać w czystym słoiku lub innym przezroczystym naczyniu z przykryciem.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

 

Słodkie Walentynki 2014

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne