Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
niedziela, 26 stycznia 2014

Idealne do barszczu jako alternatywa dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy pasztecików. W nieco zdrowszej, bo pełnoziarnistej wersji, pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami zachowują tradycyjny, zimowy charakter. Aromatyczne i chrupiące.

składniki:

na ciasto:

300g mąki pełnoziarnistej (u mnie 3 zboża),

0,5 łyżeczki soli,

1 łyżeczka drożdży instant,

letnia woda

na farsz:

50dkg kapusty kiszonej,

30 dag pieczarek,

1 cebula,

łyżka oleju,

sól i pieprz,

świeży lub suszony rozmaryn

przygotowanie:

Pieczarki umyć, obrać i pokroić. Dusić w niewielkiej ilości wody przez 40 min.

Kapustę przełożyć do garnka i gotować aż straci twardość. Dodać przyprawy i zioła.

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.

Składniki farszu przełożyć do malaksera (uważać, by nie dodać zbyt wiele soków) i lekko rozdrobnić. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Suche składniki na ciasto przełożyć do dużej miski, dodać stopniowo wodę i zagnieść ciasto na gładką i elastyczną masę. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 min.

Ciasto wałkować na grubość 3 mm, wykrawać kółka, nakładać farsz i sklejać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Pierogi układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w rzędach zachowując odstępy.

Przed włożeniem do piekarnika pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec do złotego koloru (ok 15-20 min).

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są najlepsze z gorącym barszczykiem!

Smacznego!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne