Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
Blog > Komentarze do wpisu

kartofelki marcepanowe

Co podarować łakomczuchowi w miejsce banalnego pudełka czekoladek? Małe, słodkie i urocze marcepanowe kartofelki! Dla fanów marcepanu i posiadaczy poczucia humoru :)

składniki:

200g migdałów bez skórki,

180g cukru pudru,

1 łyżka amaretto,

odrobina przegotowanej wody,

łyżeczka kakao,

0,5 łyżeczki cynamonu,

przygotowanie:

Migdały zmielić na proszek (tak aby nie było wyczuwalnych grudek. Do masy dodać cukier i amaretto. Zagnieść dodając jedynie tyle wody by powstała elastyczna ale nie klejąca masa.

Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę, by marcepan "odpoczął".

przygotowanie kartofelków:

Kakao i cynamon przesiać na talerzyk.

Z masy marcepanowej formować kartofelki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej nadawać im dość nieregularne kształty i odznaczać "oczka" za pomocą np. końcówki długopisu.

Delikatnie obtaczać w mieszaninie kakao i cynamonu. Nadmiar strzepać.

Kartofelki układać w czystym słoiku lub innym przezroczystym naczyniu z przykryciem.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

 

Słodkie Walentynki 2014

środa, 05 lutego 2014, jfloryan

Polecane wpisy

Komentarze
mikimama
2014/02/06 07:27:48
Ależ one muszą być pyszne!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne