Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
Blog > Komentarze do wpisu

Rosół wołowy - dla rekonwalescenta.

 

Poległam. Choróbsko dopadło mnie i zwaliło z nóg. W takiej sytuacji szczególnie zwracam się w stronę potraw, które odżywiają i regenerują. Mądrość ludowa każe sądzić, że najlepszym z domowych sposobów na powrót do zdrowia jest prawdziwy rosół. Tradycja chińska każe uważać, natomiast że rosół czysto wołowy zarezerwowany winien być wyłącznie na potrzeby rekonwalescentów, a jego leczącej mocy nie należy nadużywać. Uznałam, że tym razem należy mi się taki rarytas :)

składniki:

600g kleistej pręgi wołowej,

1,5 litra wody,

pęczek włoszczyzny,

sól i pieprz,

liść laurowy,

kilka ziarenek ziela angielskiego,

0,5 cebuli

przygotowanie:

Mięso umyć i włożyć do zimnej wody. Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gdy zbierze się piana - odszumować. Gotować na małym ogniu przez godzinę.Po tym czasie wywar posolić.

Włoszczyznę obrać i dokładnie umyć. Dodać do mięsa warzywa (wraz z nacią) oraz przyprawy. Gotować kolejne 3 h na bardzo małym ogniu (bardzo ważne, by nie doprowadzić do "bulgotania". Rosół powinien delikatnie "pyrkać" na niewielkim ogniu, dzięki czemu nie zmętnieje.

Pod koniec czasu gotowania rosołu na patelni podsmażyć na łyżce oleju cebulę i dodać ją do garnka. Doprawić do smaku.

W sumie rosół powinien gotować się 4,5 h. Po tym czasie rosół zgasić i pozostawić, by stopniowo wystygł i "naciągnął". Najlepszy będzie kolejnego dnia, po ponownym zagrzaniu.

Podawać bardzo gorący z pokrojoną marchewką i natką pietruszki (ja perwersyjnie wyjadam też pozostałe warzywa).

Smacznego!

sobota, 12 października 2013, jfloryan

Polecane wpisy

  • Powidła śliwkowo-gruszkowe. Bez cukru.

    Smażone przez dziadka tradycyjnie przez kilka dni powidła śliwowe to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Pajda chleba z górą powideł mogła zastąpić dowolny posi

  • gołąbki

    Na gołąbki chodziło się do babci... Na codzienny, nie niedzielny obiad. Ale do babci! Nazywano je w moim domu czasem też kapustą faszerowaną. Lubię wracać do ty

  • Boeuf strogonow

    Danie dedykowane było dla P. który marudzi, że mało przyrządzam mięsa. Wpis na blogu dedykuję K, która z przeciążenia obowiązkami jednak nie zdecydowała się wpa

  • BOEUF STROGONOW

    Boeuf Strogonow 600 g wołowiny 300 g pieczarek 500 ml bulionu wołowego lub drobiowego albo warzywnego 2 liście laurowe 4 kiszone ogórki 1 duża cebula 1 łyżka os

  • Szynka wołowa sous vide

    Szynka wołowa sous vide Składniki: - szynka wołowa - poklosól+sól kamienna 1:1 25g/kg - pieprz czarny - listek laurowy - jałowiec - czosnek - miód - żelatyna

Komentarze
Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.189.218.66.skyware.pl
2013/10/12 08:28:17
Nie ma jak to rosołek :)
-
tu-tusia
2013/10/14 00:00:36
Oj taki rosołek jest pyszny! Uwielbiam, choć wg mnie najlepszy jest świeżo ugotowany. Na choróbsko nie ma nic lepszego :)
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne