Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
Blog > Komentarze do wpisu

tort Mleczna Kanpka (Straciatella)

Jakiś czas temu stanęłam przed wyzwaniem przygotowania tortu z okazji drugich urodzin M i F. Tort musiał być duży, bo zaproszonych było wielu gości. Poza tym jubilatów dwoje, wiec nie pozostawało nic innego jak przygotować tort podwójnej wielkości ;) W tym celu posłużyłam się dużą 30x40 cm, prostokątną foremką do ciasta i przygotowałam podwójną ilość składników na również urodzinowy tort Straciatella znaleziony na blogu Moje Wypieki. Przepis minimalnie zmodyfikowałam (jak to ja) m. in. zmniejszając ilość cukru, dodając rum do ponczu itp. więc podaję przepis z moimi zmianami.

Składniki:

Na blaty:

  • 10  jajek
  • 400g brązowego cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 300 g masła
  • 80 g kakao
  • 120 ml kawy
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli

na krem i poncz:

  • 1 litr śmietany kremówki, schlodzonej
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
  • ok. 1 kg malin
  • 1 szklanka mocnej herbaty z cytryną
  • 2 łyżki rumu

Przygotowanie:

Składniki przygotowujemy ogrzewając do temperatury pokojowej.

Masło roztopić i zdjąć z palnika, dodać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia i ostudzenia mieszaniny.

Kakao przesiać, dodać kawę, śmietanę i mleko – dokładnie wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą.

Jajka ubić w całości mikserem dodając stopniowo brązowy cukier. Gdy będą jasne i puszyste dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę z kakao i dalej miksować. Dodać mąkę i wymieszać bardzo delikatnie.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto.. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 - 60 minut (do suchego patyczka)

Przekroić wzdłuż dopiero po całkowitym przestudzeniu (najlepiej przygotować blaty dzień wcześniej).

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Ubitą śmietanę dodać do serka mascarpone - wymieszać. Na koniec dodać startą czekoladę.

Do ostudzonej herbaty dodać rum.

Pierwszy blat nasączyć połową ponczu, nałożyć połowę kremu i wyłożyć maliny. Przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć resztę kremu i posypać tartą czekoladą.

 



niedziela, 28 października 2012, jfloryan

Komentarze
2012/10/28 09:26:26
cudne ciasto!
-
2012/10/28 23:03:35
Malinkiii... niebo w gębie :}
-
2012/10/30 07:27:12
Boski!
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne