Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
Blog > Komentarze do wpisu

Chlebek dyniowy

Z rozpoczęciem sezonu dyniowego zwykle zwlekam, bo oznacza on ostateczną rezygnację z mrzonek o lecie... Ale niech będzie! Koniec zaklinania rzeczywistości. Stało się - przymrozki za progiem. Zioła w doniczkach zabrane z balkonu, bo już nie wytrzymywały. Sezon dyniowy w pełni!

Dynia nadaje się do wszystkiego i w tym wypadku powiedzenie, że jak coś nadaje się do wszystkiego to tak naprawdę nadaje się do "wiadomo czego" w ogóle się tu nie sprawdza. Z dyni pyszna jest zupa, wspaniałe są placki, ciasto a późną jesienią korzenny sernik. Tym razem wypróbowałam alternatywę ciasta - dyniowy chlebek z orzechami. Bardzo nam smakował. Naprawdę polecam - zwłaszcza wszystkim amatorom niezbyt słodkich wypieków i poszukiwaczom alternatywy dla ciastek z kremem ;)

składniki:

1/4 szklanki oleju

1/4 szklanki tłustego jogurtu naturalnego

2/3 szklanki brązowego cukru

2 łyżki miodu

szklanka puree z dyni*

szklanka rozgniecionych bananów (użyłam 2 szt)

2 łyżki soku pomarańczowego

2 jajka

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szklanka mąki pełnoziarnistej

1/2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej

3 łyżki mielonego siemienia lnianego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

1/2 szklanki orzechów włoskich

 

przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni

Wymieszać razem: olej, jogurt, cukier, mód, banany, dynię, sok, wanilię i jajka. Można posłużyć się robotem kuchennym.

W dużej misce wymieszać mąki, sól, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Dodać posiekane orzechy.

Do składników suchych należy dodać mokre i szybko wymieszać**

Piec w podłużnej foremce - keksówce przez ok 50-70 min (do suchego patyczka).

 

* puree z dyni przygotowuję rozgotowując kawałek dyni i odparowując nadmiar wody (powinna to być gęsta papka). Dla uzyskania całkowitej gładkości warto na koniec zmiksować blenderem. W krajach anglosaskich takie puree kupić można w puszce, co jest źródłem mojego nieustającego zadziwienia - nie ma nic prostszego w przygotowaniu.

** jeśli ciasto wydaje się podejrzanie rzadkie należy dodać trochę mąki - z uwagi na dużą ilość bananów i dyni wilgotność ciasta może być zbyt duża w stosunku do ilości mąki.

chlebkiem dołączam nie tylko do dnia chleba ale też do akcji "Dyniowe przysmaki"

Dyniowe przysmaki

wtorek, 16 października 2012, jfloryan

Polecane wpisy

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne