Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
Blog > Komentarze do wpisu

Chałka

Chałka to dla mnie klasyka dzieciństwa. Lekko słodki smak i delikatny, rwący się miąższ grubej pajdy posmarowanej masłem przypomina mi pojęcie drugiego śniadania - sycącego posiłku gdy kilka godzin po śniadaniu łakomczucha dopadał głód, a do obiadu wciąż było daleko... Chałka z masłem i do tego koktajl z truskawek albo serek waniliowy jedynej w owym czasie na rynku marki serków homo. Wiadomo - z krówką.

Dziś świeża chałka to nadal jest to! Ale swoją własną upiekłam po raz pierwszy. Z przepisu Liski z Pracowni Wypieków z minimalnymi zmianami w proporcji składników. Od wczoraj konsumuję ją z białym serem, cienkimi plasterkami świeżej figi i miodem. Pyyyccccchhhhhhhhhhaaaaaaaaa!!!

składniki:

500g mąki pszennej

2 całe jajka

1 żółtko

20g drożdży (świeże)

170ml wody

1 łyżeczka soli

50g oleju

3 łyżeczki cukru

olej do posmarowania z wierzchu

łyżka mleka

przygotowanie:

Drożdże, 100g mąki, łyżeczkę cukru i wodę rozczynić w dużym naczyniu. Odstawić na 20-30 min.

Po tym czasie mąkę przesiać do zaczyny, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (ja robiłam to ręcznie). Przykryć pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 2h.

Po tym czasie podzielić ciasto na równe części i z każdej uformować wałeczki ciasta. Ja podzieliłam na 8, by zapleść 2 chałki - każdą z 4 części.

Tajemnicę zaplatania chałki można znaleźć w Internecie w wielu miejscach - jako szereg następujących po sobie zdjęć z kolejnymi etapami zaplatania. Ja po prostu zaplotłam. Nie odważę się opisywać jak to zrobiłam, bo nie całkiem wiem :) Każda osoba płci żeńskiej umie zapleść warkocz a chałka to taki warkocz z większej ilości elementów. Ale do rzeczy...

Zapleść 2 chałki (z dowolnej ilości wałeczków), posmarować olejem i ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok 2h (powinny się naprawdę napuszyć).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec przez ok 30 min do złotego koloru.

Wystudzić na kratce. Przechowywać zawinięte w lnianą ściereczkę (jeśli zostanie coś do przechowywania).

Smacznego!!!

sobota, 13 października 2012, jfloryan
Tagi: drożdżowe

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: TERRA, *.echostar.pl
2012/10/13 00:29:23
Piękna... Muszę upiec !! Pozdrawiam serdecznie .
-
Gość: MP, *.wroclaw.mm.pl
2012/11/05 18:23:55
wygląda bosko, muszę wypróbować przepis! Pozdrawiam
mycatcooks.blogspot.com
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne