Przepisy kulinarne na dania lekkie i sezonowe. Blog kulinarny z prowadzę potrzeby serca Zapraszam do komentowania i dzielenia się uwagami. Zdjęcia i teksty są moją autorską własnością
Blog > Komentarze do wpisu

Watykański chleb szczęścia

Wielokrotnie w życiu doświadczyłam różnego rodzaju "łańcuszków szczęścia". Zazwyczaj nie napawają mnie one entuzjazmem ani nie dostarczają szczególnej rozrywki. Tym razem jednak było inaczej. Pewnego dnia dostałam tajemniczy słoik z równie tajemniczą, bulgoczącą zawartością. Słoikowi towarzyszył list zawierający instrukcję postępowania z zaczynem, które to czynności rozłożone zostały na całych 7 dni. Każdego dnia należało uczynić "coś" z otrzymanym zaczynem: albo go podkarmić, albo tylko zamieszkać... Szóstego dnia natomiast trzeba było podzielić wyhodowane ciasto na 4 części i 3 z nich ponownie puścić w obieg... Tzn podarować - co miało być warunkiem szczęścia. A więc w naszym domu na tydzień zamieszkała wielka miska, w której co dzień było więcej bulgoczącej substancji. Siódmego dnia natomiast, już kompletnie skręcona niecierpliwością przystąpiłam do wypieku chlebka... Chlebka, który okazał się ciastem. W dodatku pysznym. Lista dodatków które należało dodać ostatniego dnia była dość długa i prawdę mówiąc dałam co miałam zastępując np rodzynki żurawiną a orzechy włoskie laskowymi, ale ciasto wyszło wspaniałe! Wilgotne, nie za słodkie, pełne pysznych niespodzianek w postaci bakalii, kawałków czekolady czy chrupiących orzechów. Mniam. tylko dlaczego na końcu przepisu podali, że ciasto piecze się tylko raz w życiu?

Ps: w Googlach wyczytałam, że w Niemczech ciasto podawane z rąk do rąk jest to popularną rozrywką towarzyską a wypiek zwie się Hermanem. W Internecie krążą też rozmaite przepisy na ów chlebek szczęścia, zdecydowanie inne od tego, który ja otrzymałam, ale najważniejszy chyba w tym wszystkim jest fakt, ze ciasto wszyscy zachwalają :) i kwitnie integracja towarzyska :)

Kto już miał swojego Hermana?

środa, 26 września 2012, jfloryan

Zobacz podobne

  • Razowe galette ze świeżymi figami

    Pyszne i aromatyczne, rustykalne galette z figami. Ma głębszy smak i kruchą konsystencję dzięki mące razowej, natomiast aromatyczny posmak zawdzięcza brązowemu

  • kruche ciasto z owocami w piance

    Ultra kruche ciasto, budyniowa pianka przypominająca marshmallows i przełamujące słodycz, kwaśne owoce. W sam raz do popołudniowej herbatki. Ze zmodyfikowanego

  • Mazurek kajmakowy

    Niezaprzeczalnym królem wielkanocnego stołu w moim domu rodzinnym od zawsze był mazurek kajmakowy. Szkopuł w tym, że żadna masa krówkowa ani gotowane przez 3 go

Komentarze
pao77
2012/09/26 08:43:50
Rzeczywiście ciasto nazywa się ''Herman'' i jest przepyszne. Mieszkam na Śląsku i słuch o ''Hermanie'' zaginął. Kiedyś często u mnie gościł a to podarowała mi słoiczek koleżanka, a to sąsiadka. Żałuję, że już go nie ma, bo naprawdę jego smak był wyjątkowy. Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny.
-
pinkcake
2012/09/26 19:48:46
Oj, było o Hermanie głośno jakieś 15-20 lat temu... pyszny był!
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/09/29 16:45:27
Ja o Hermanie nigdy nie słyszałam. Hmm... Mam co prawda w pracy jednego, ale nijak słodkiego ciasta nie przypomina... ;)
-
Gość: kwiatek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/30 19:44:46
punkt kulminacyjny nastąpił dzisiaj ciasto jest bardzo smaczne tylko nie wiem co zrobić z tymi 3 częściami ,bo sąsiadki zdecydowanie odmówiły zajmowania się zaczynem tyle dni
-
jfloryan
2012/10/01 13:46:33
a to sąsiadki takie nietowarzyskie? no naprawdę... Nie wiedzą co tracą :) A Herman taki nie wadzący nikomu. I nawet piany na koniec nie trzeba ubijać.
-
Gość: Gonia, *.litnet.osi.pl
2012/11/19 08:41:35
I mam dla Ciebie dobrą wiadomość :) Na Śląsku chlebek znowu się rozgościł. Właśnie dostałam zaczyn od koleżanki. Może do Ciebie dotrze. Pozdrawiam
-
jfloryan
2012/11/19 12:47:15
czekam z niecierpliwością :)) na Świeta też byłby pyszny... z bakaliami i czekoladą...
-
Gość: lucyna, *.dynamic.chello.pl
2012/12/03 16:58:15
Ja dziś przyniosłam je do domu, dostałam od koleżanki:)
-
Gość: bubu, 95.108.96.*
2013/02/05 16:51:54
ja właśnie jestem na 3 dniu. super pomysł i taki łańcuszek bardzo mi się podoba :)
-
Gość: mm, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/05 18:17:21
cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/08/watykanski-chlebek-szczescia.html
Pod tym linkiem znalazłam przepis łącznie ze zrobieniem zaczynu. Pod przepisem fajne komentarze, warte przeczytania! Jednym słowem żadne czary-mary tylko dzilenie się "szczęściem" - okazja do spotkań ze znajomymi, okazja do poznania "nowego" sąsiada, poznania nowych ludzi, a przy okazji do zjedzenia dobrego ciasta :)
Pozostałe 3 części też można zużyć - po prostu upiec ciasto i obdzielić gotowym naszych znajomych :)
PS. właśnie najstarsza córka obdarzyła mnie tym "szczęściem" a pozostałe zaczęły przypominać sobie "smak" dzieciństwa i ten właśnie pyszny chlebek!
-
jfloryan
2013/02/05 22:55:27
mnie też taki sposób integracji towarzyskiej bardzo odpowiada :)
-
Gość: Rocklike, *.free.aero2.net.pl
2013/04/17 21:55:48
Dla mnie może się nazywać "wtykański" i "Herman" ważne ,że przygotowanie go sprawia frajdę. Dostałam taki zaczyn 4 dni temu. Bardzo prosto się go robi. Tylko mam problem mam dwóch sąsiadów do których mogę oddać, bo pytałam się innych z ciekawości czy piekli, ale mówili, że tak. Czy moge taki zaczyn dać komuś kto już go piekł?
-
Gość: Rocklike, *.free.aero2.net.pl
2013/04/17 21:58:33
Dla mnie może się nazywać "wtykański" i "Herman" ważne ,że przygotowanie go sprawia frajdę. Dostałam taki zaczyn 4 dni temu. Bardzo prosto się go robi. Tylko mam problem mam dwóch sąsiadów do których mogę oddać, bo pytałam się innych z ciekawości czy piekli, ale mówili, że tak. Czy moge taki zaczyn dać komuś kto już go piekł?
-
jfloryan
2013/04/18 12:55:33
jeśli chcą wziąć, to czemu nie? Są tacy co twierdzą, ze to tylko raz można, inni że piekli wiele razy i za każdym razem był pyszny... Chyba wszystko zależy od potrzeb ;) ja tam nie wierzę w zabobony a w siłę radości z obdarowywania, spotykania się z innymi przy tej okazji a w końcu z pieczenia :)
-
Gość: as, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/19 18:24:44
Syn przyniosl z pracy zaczyn, upieklam wlasnie dzisiaj, krotko mowiac pychotka.
-
Gość: anusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/11 20:02:15
a można zaczyn zamrozić?
-
jfloryan
2013/07/15 13:56:01
ja nie próbowałam... ale eksperymenty popychają świat naprzód ;)
-
Gość: janusz, *.dynamic.mm.pl
2013/08/28 21:56:54
co za bzdury !
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/24 17:19:32
Ja zamroziłam na 3 miesiące i było ok.
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria
my foodgawker gallery
stat4u Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Lista Blogów Kulinarnych Follow on Bloglovin Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne